'Afschaffen basisbeurs rampzalig voor Rotterdam'

AMSTERDAM - Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten zou 'rampzalig' zijn voor de ontwikkeling van Rotterdam.

Dat stelt PvdA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam Dominic Schrijer in een interview met NU.nl. Zijn partijgenoot en toenmalig vicepremier Wouter Bos liet eerder weten het afschaffen van de basisbeurs een interessante optie te vinden om te bespreken bij de brede heroverwegingen.

In plaats daarvan moet er een sociaal leenstelsel komen, waarbij de lening naar draagkracht wordt afgelost. Volgens Schrijer zoekt het kabinet hiermee de oplossing aan de verkeerde kant.

Risico

"Het probleem ligt aan de voorkant. Sommige gezinnen kunnen het zich niet veroorloven om een schuld van vijftienduizend euro te hebben. Wat als hij het niet redt op school? Of wat als broertjes en zusjes ook willen gaan studeren? Dat risico is veel te groot", aldus de huidige wethouder Sociale Zaken.

Allochtonen

Hij stelt dat de basisbeurs juist voor traditioneel moeilijke groepen, zoals allochtonen, zorgt voor een enorme ontwikkeling. "Juist Turkse en Marokkaanse vrouwen zie je steeds vaker op hogescholen en universiteiten."

Schrijer zegt met toenmalig minister Ronald Plasterk (Onderwijs), en tevens partijgenoot, over zijn zorgen te hebben gesproken. "Hij houdt zijn kruit nog even droog en zegt dat hij wil wachten op de brede heroverwegingen."

Schrijer is het eens met PvdA-fractievoorzitter Mariette Hamer dat onderwijs moet worden uitgesloten van bezuinigingen.

Lees het hele interview

NUwerk

Tip de redactie