Lijstduwer van de dag - Vincent Bijlo

AMSTERDAM – Vincent Bijlo vindt als cabaretier dat er wel wat meer humor in de gemeenteraad mag. Dat mist hij ook bij de fractie waar hij zelf lijstduwer van is: GroenLinks in Utrecht. “Politici nemen zichzelf te serieus.”

Waarom duwt u de lijst van GroenLinks in Utrecht?

"Ik ben gevraagd door de Utrechtse fractie. Ik denk omdat ik ook lijstduwer ben geweest bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. We hebben toen een zetel verloren, dus ik was eigenlijk wel verbaasd dat ze me toch wilden hebben."

Wat is uw meerwaarde voor GroenLinks in Utrecht?

"Het is natuurlijk een symbolische functie. Mensen lezen mijn columns, horen me op radio en televisie. Dat kan een beetje aandacht genereren, dat vind ik toch wel prettig. Binnenkort woon ik een bijeenkomst bij met Femke Halsema."

"En als ik iets leuks voor de campagne bedenk dan doen we dat ook. Zo heb ik afgelopen zondag in Bunnik, waar ik woon, een middag gepresenteerd waarin we de gemeenteraadskandidaten voorstelden aan het dorp. Er was een lokaal bandje, er werden streekproducten verkocht: een leuke dorpmiddag."

Wat moet er anders in uw gemeente?

"De luchtkwaliteit in Utrecht is heel slecht, die moet gewoon beter. Daar is het vorige college ook op gevallen in 2009, omdat GroenLinks niet wilde dat toegangswegen naar de stad ten koste gaat van de gezondheid van de eigen bevolking. 

"Ook al heb je economisch nog zo’n prachtige infrastructuur en nog zulke mooie aanvoerroutes, als je eigen bevolking stikt in de fijnstof bereik je natuurlijk niets. De economische doelen mogen in de stad niet altijd bovenaan staan. Het gaat niet alleen over geld, maar ook ontzettend om gezondheid."

"Ik heb zelf in Utrecht gewoond en ik merkte heel duidelijk dat toen ik naar Bunnik verhuisde ik een stuk lichter kon ademen.”

Gaat u de gemeenteraad in bij voldoende voorkeursstemmen?

“Ik heb met GroenLinks afgesproken dat ik dat niet doe. Er zijn mensen die daar voor zijn opgeleid en er klaar voor zijn om dat te doen. Het is geen kiezersbedrog, want lijstduwers bestaan al zolang er kandidatenlijsten zijn."

"Mensen zeggen weleens dat hun stem dan verloren gaat als ze op mij stemmen. Maar dat is niet waar, want ik sta toch voor wat GroenLinks is? Er gaat niets verloren als niet meedoe. Behalve misschien wat humor in de raad."

Moet er meer humor zijn in de raad?

"Als er één beroepsgroep is dat zichzelf te zwaar en serieus neemt, dan zijn dat politici. Er moet veel meer gerelativeerd worden. Er is te veel persoonlijke haat en nijd, zoveel lange tenen."

"In de gemeenteraad kan men in debatten vaak heel moeilijk het persoonlijke van het politieke onderscheiden. Als je ze dan ergens op aanspreekt, dan worden ze kwaad op jou. Ik vind dat je elkaar moet kunnen bevechten in het debat en daarna een biertje met elkaar kunnen drinken."

Kan GroenLinks dat goed in Utrecht?

"Nou, dat weet ik niet hoor. Die nemen zichzelf ook soms te serieus. Dat is een neiging die alle politici hebben, dat is jammer. Er moet met veel meer swing bestuurd worden. De stad Utrecht moet een leuke plaats zijn en groter zijn dan al die kleine deelbelangen."

Tip de redactie