Hogere lasten door GroenLinks en D66

AMSTERDAM - In gemeenten waar GroenLinks of D66 in het college van B en W zit zijn de lokale lasten het meest gestegen. Inwoners van gemeenten met VVD'ers in het dagelijks bestuur zagen de lokale lasten het minst stijgen.

Dat schrijft de Volkskrant, dat gegevens van 435 gemeenten onder de loep nam. Gemiddeld stegen de lasten met 55 euro per huishouden. Inwoners van de D66-gemeenten troffen het slechter: daar gingen de lasten met gemiddeld 67 euro omhoog.

De aanwezigheid van GroenLinks zorgde voor een stijging van 65 euro. Gemeenten met VVD-bestuurders gingen er gemiddeld 'slechts' 52 euro op vooruit.

673 euro

In totaal zijn de lokale lasten jaarlijks gemiddeld 673 euro per huishouden. De lokale lasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en reinigingsheffing.

'Tendentieus'

GroenLinks-leider Femke Halsema noemt het Volkskrantartikel in een reactie 'tendentieus'. Volgens Halsema liggen de lokale lasten in de tien grootste gemeenten met GroenLinks in het college gemiddeld 33 euro onder het landelijk gemiddelde.

Ook in andere gemeenten waar de partij meebestuurt zouden de lasten laag zijn.

Halsema erkent wel dat het verschil met andere gemeenten in de afgelopen jaren kleiner is geworden. Ze zegt dat GroenLinks niet per se tegen lokale lastenverhoging is, als dat nodig is om voorzieningen in stand te houden.

Tip de redactie