SP wil grote lokale projecten vooraf toetsen

AMSTERDAM - Grote gemeentelijke projecten moeten vooraf kunnen worden getoetst door een landelijk bureau. Dat zegt SP-fractieleider Agnes Kant in een interview met NU.nl.

"Je kunt wel elke gemeente zijn eigen fouten laten maken maar ik denk dat dat heel onverstandig is, want dan gaat een hoop geld over de balk."

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam en ook de parkeergarage onder het Museumpark in Rotterdam zijn de partij een doorn in het oog. "De gemeente Amsterdam gooit miljarden in het putje van de Noord-Zuidlijn. En in Rotterdam kost het project ook al meer dan honderd miljoen, veel meer dan begroot."

Volgens Kant hebben gemeenten vaak niet de expertise in huis om zulke grote projecten tot een goed einde te brengen. "Ze laten zich door bouwbedrijven een oor aan naaien. We moeten zorgen dat niet alle risico's bij de overheid komen te liggen, maar dat er een eerlijke prijs betaald wordt en harde prestatie-eisen gesteld worden. Het Rijksprojectenbureau moet een tegenmacht van de bouwers worden."

Betuwelijn

Door een landelijk bureau vooraf gemeentelijke projecten te laten toetsen moeten 'Betuwelijn-projecten' worden voorkomen. "Betuwelijn staat voor: je begint ergens aan waarvan je het nut vooraf al kunt betwijfelen. Uiteindelijk lopen de uitgaven enorm uit de hand. Dit soort projecten moet gewoon stoppen."

Lees hier het hele interview

NUwerk

Tip de redactie