ChristenUnie wil regeringsdeelname verzilveren

AMSTERDAM - Waar de andere regeringspartijen CDA en PvdA redelijk schommelen in de peilingen, daar blijft de ChristenUnie opvallend stabiel. Partijleider en demissionair vicepremier Rouvoet verwacht winst tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij zet vooral in op de grote steden. "Amsterdam is de enige grote stad waar we nog geen zetel in de gemeenteraad hebben."

Op welke thema's zet de CU in tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen?

Ons motto voor de gemeenteraadsverkiezingen is een stabiel en betrokken ChristenUnie. Wij zijn een christelijk-sociale partij en hebben oog voor de kwetsbaren in de samenleving en ook voor duurzaamheid. Hoe ga je om met de middelen die je hebt en verdeel je ze eerlijk en heb je oog voor de ouderen in je gemeente?

Er zijn veel thema's rond het christelijk-sociale karakter van de CU. En die krijgen overal een eigen lokale vertaling.

Welke gemeentes zijn belangrijk voor uw partij?

We doen opnieuw in meer gemeenten mee dan vorige keer, 205 tegenover 190 in 2006. We hebben toen mooie uitslagen neergezet. Het is van belang om die vast te houden, ook in de plekken waarin we vanouds heel sterk zijn zoals de Veluwe en Zeeland. Daarnaast zitten we nu in een aantal grote steden zoals Leeuwarden en Apeldoorn en in Utrecht hebben we een wethouder.

Die positie in grote steden is relatief nieuw. Voor ons is heel belangrijk dat we die positie vasthouden. De grote uitdaging is natuurlijk om na Den Haag, Rotterdam en Utrecht, ook in Amsterdam in de raad te komen. Amsterdam is de enige grote stad waar we nog geen zetel in de gemeenteraad hebben.

Merkt u dat de belangstelling voor uw partij is gestegen sinds u in het kabinet zit?

Dat zou moeten blijken bij de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben ruim 70 wethouders. Dat is heel veel voor een partij van de omvang van de CU en dat aantal willen we graag vasthouden. Ik hoop dat mensen zien dat de CU sinds een paar jaar niet alleen in de kleine gemeentes verantwoordelijkheid kan dragen, maar ook in de grote.

Bovendien hebben we met onze kabinetsdeelname getoond een stabiele en betrouwbare coalitiepartner te zijn. Mensen moeten zien dat de CU een partij is waar je met een gerust hart je stem aan kan geven, omdat we goed werk afleveren.

Ziet u de uitslag als een landelijke peiling?

Nee, ik heb altijd moeite met de landelijke peilingen. Ze zijn virtueel en er kan tot aan de landelijke verkiezingen nog veel gebeuren. Wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen heeft het vaak ook gewoon te maken met of men lokaal goed werk heeft gedaan. Wel klopt het dat men het lokaal voelt als de partij er landelijk niks van bakt. Tot frustratie van de lokale mensen.

Maar de vertaalslag naar de Tweede Kamer-verdeling neem ik altijd met een flinke portie zout, omdat niet alle partijen in dezelfde mate present zijn bij de lokale verkiezingen,

Wat verwacht u van de PVV en TON, die voor het eerst meedoen?

Landelijk zit de PVV met 9 kamerleden in de Tweede Kamer en ze doen in twee gemeenten mee. Hun uitslag is moeilijk te vertalen naar de landelijke verhoudingen.

Vreest u niet dat veel aandacht naar die twee partijen zullen gaan? Er ligt heel veel focus op Almere en Den Haag, waar de PVV meedoet.

Nou, de CU is in zowel Almere als Den Haag goed aanwezig, dus die zullen hun verhaal echt wel houden. Het komt altijd weer neer op kwaliteit en een goed verhaal hebben. De PVV doet in twee gemeenten mee, wij in 205. Dat verschil mag er zijn, terwijl we in de kamer toch echt kleiner zijn dan de PVV.

De CU is een partij die zijn verantwoordelijkheid neemt en zich niet beperkt tot een paar plekken waar je denkt meerderheid te kunnen halen. Wij willen in alle gemeenten waar het maar enigszins kan, verantwoordelijkheid dragen. Dat doen we niet in twee, en ook niet in 38 gemeenten, zoals TON, maar dat doen we in 205 gemeenten.

Onlangs verscheen een onderzoek waarin wordt gezegd dat de CU steeds meer opschuift richting CDA. Wat vond u van die conclusie?

We werken goed samen in heel veel gemeenten en in het kabinet, maar we hebben toch echt een eigen profiel. Wat mij betreft is er ook geen sprake van dat we naar elkaar aan het opschuiven zijn. In één opzicht is de CU wél gaan lijken op het CDA en dat is dat wij ook regeringsverantwoordelijkheid kunnen dragen.

Vroeger stemden mensen mogelijk niet op CU omdat we niet de regering zouden komen, terwijl men zich wel het meeste thuis voelde bij CU. We hebben nu ook bestuurlijke verantwoordelijkheid op landelijk niveau, dus volgende keer hoeven mensen dat dilemma niet meer te voelen.

Dus u gaat uit van winst.

Ja, we gaan helemaal voor de winst, zeker ook in de grote steden. Daar hoort de CU gewoon thuis.

NUwerk

Tip de redactie