Verkiezingsbord in Drimmelen is bouwwerk

AMSTERDAM - Voor een verkiezingsbord is een bouwvergunning nodig. De gemeente Drimmelen heeft daarom terecht een verkiezingsbord van de lokale Lijst Harry Bakker laten verwijderen, vindt de rechtbank in Breda.

Harry Bakker had een verkiezingsbord en een spandoek laten plaatsen in een weiland langs de afrit van de A59 in zijn gemeente. De burgemeester van Drimmelen liet het campagnemateriaal echter weer verwijderen.

Volgens hem is het bord een 'bouwwerk', waarvoor een bouwvergunning nodig is. De provincie Brabant had eerder juist geoordeeld dat in verkiezingstijd meer mogelijk is.

Vrije meningsuiting

Bakker stapte naar de rechter, maar kreeg daar nul op rekest. Volgens het vonnis van de rechtbank in Breda is het verwijderen van de borden weliswaar een beperking van de vrije meningsuiting, maar is die beperking gerechtvaardigd omdat er in Drimmelen voldoende andere mogelijkheden zijn om "gedachten en gevoelens te openbaren". Op verschillende andere plekken in de gemeente Drimmelen zijn verkiezingsborden geplaatst.

Verontwaardigd

Bakker zelf is verontwaardigd over de uitspraak. Hij ziet de actie van de gemeente als een aantasting van zijn vrijheid van meningsuiting. Dat het bord een bouwwerk zou zijn, is volgens Bakker onzin. Hij zou het bord, dat overigens was geplaatst met instemming van de eigenaar van de grond, na de verkiezingen hebben verwijderd.

NUwerk

Tip de redactie