AMSTERDAM – De PvdA staat er in Amsterdam met een verlies van tien zetels niet goed voor in de peilingen. Toch wil Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de partij, graag de grootste blijven in de stad.

Dit zegt hij in een interview met NU.nl. “Dat zou ik fantastisch vinden. Ik kan dan doorgaan met de dingen waar ik in geloof.”

De Noord-Zuidlijn draagt vast bij aan het zetelverlies voor uw partij.

“Dat is voor alle partijen een lastige kwestie. Maar ik denk dat je er uiteindelijk over eens zult worden dat je hem moet aanleggen, met welke problemen dat ook gepaard gaat."

"De SP wil in plaats van de metro een levensgevaarlijke bovengrondse sneltram van het Centraal Station tot de Dam en verderop. Dat is geen alternatief. Weer andere partijen baseren zich op hele rare cijfers."

"Dat Red Amsterdam zegt dat stoppen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn helemaal geen twee miljard euro kost, vind ik een hele ernstige beschuldiging. Dat heb ik niet zelf zitten berekenen, dat hebben anderen gedaan. We moeten toch proberen de realiteit onder ogen te zien. Die is dat het veel duurder wordt, dat het verstandiger is voor de stad en de toekomst ervan en dat de lijn gewoon door gaat."

Toch zal het vertrouwen van de kiezer in uw partij door de Noord-Zuidlijn zijn geschaad.

"De Noord-Zuidlijn is een hele grote zure appel voor de stad Amsterdam, waar wij nu de last van hebben. Maar in de toekomst is er dan wel de metro."

"Er zitten natuurlijk een aantal lessen in voor alle politici. Als je ziet wat er is gezegd over degene die het besluit er toen doorheen hebben geloodst, moet je toch concluderen: men wilde te graag, dat had echt niet gemoeten."

"Ten tweede is, en daar gaan wij echt nadruk op leggen: communiceer er eerlijk over. Ga niet doen alsof het nooit meer geld kan kosten. Ben eerlijk toe naar Amsterdammers; die begrijpen heus wel dat het een ontzettend ingewikkeld ding is om te maken. En tot slot willen wij de komende jaren maar eens niet geld steken in stenen en grote projecten, maar in de mensen en in onderwijs.”

U wilt flink gaan de bezuinigen de komende jaren. Betekent dit dat de Amsterdammer wordt opgezadeld met hogere belastingen?

“In ons plan niet. Je ziet hierbij heel duidelijk het verschil bij de partijen. GroenLinks stelt voor de belasting te verhogen, de VVD stelt voor te bezuinigen op het geld dat er is voor arme mensen in de stad."

"Wij hebben een plan gemaakt waarin we heel erg snijden in het gemeentelijk apparaat zelf. Minder diensten, minder ambtenaren, minder gebouwen. Dat levert een deel op. Maar daarnaast moeten we ook gewoon bezuinigen. Er komen minder ruimtelijke projecten, er wordt bezuinigd op kunst."

U gaat flink snijden in het ambtenarenapparaat. Hebben de ambtenaren de afgelopen jaren dan niets hebben uitgevoerd?

“Dat betekent het niet. Het betekent alleen dat er in de afgelopen jaren telkens weer taken voor de gemeente zijn bijgekomen. In een hoogconjunctuur wordt voor ieder probleem eigenlijk wel gekeken naar de overheid om dat op te lossen. Nu gaan we een deel van die taken afstoten."

"Daarnaast is zo’n bezuinigingstijd een goede manier om te kijken of je alles wel zo efficiënt mogelijk hebt georganiseerd. We hadden bijvoorbeeld veertien stadsdelen in Amsterdam, we hebben besloten er zeven van te maken per 1 mei. Dat soort maatregelen zijn nodig om je organisatie klein en strak te houden."

"Ik vind dat je daar moet beginnen in plaats van dat je bezuinigingen afwendt op burgers.Volgens onze schatting moeten er zo’n 600 tot 800 banen weg. Als we vier jaar lang een vacaturestop hebben en we zijn heel secuur op wie er bij komt en wie er uit gaat, dan moet je dat kunnen redden.”

Wat zijn voor u breekpunten in de coalitieonderhandelingen na 3 maart?

“Er zijn dingen waarvan ik heb gezegd; die zijn onbespreekbaar. De VVD stelt bijvoorbeeld voor om fors te gaan bezuinigen op de gelden die er voor arme mensen zijn."

"In Amsterdam-Noord bijvoorbeeld kunnen arme ouderen die alleen een AOW hebben als de ijskast kapot is een nieuwe krijgen van de gemeente. Ik zal er nooit voor tekenen om daarop te gaan bezuinigen."

"Maar ik vind het niet onze positie om partijen uit te sluiten, want we staan er niet goed voor in de peilingen. Wat wel heel duidelijk is: bij ons wordt er niet bezuinigd op kwetsbaren in de samenleving, niet op onderwijs en ook niet op veiligheid. Sommige linkse partijen denken te makkelijk over dat laatste punt."

In Rotterdam worden feesten zoals de Dance Parade afgelast in verband met de veiligheid, naar aanleiding van de rellen in Hoek van Holland. Het stadsbestuur wil voortaan alleen nog maar ruimte geven aan grote dansfeesten als die plaatsvinden op een afgesloten festivalterrein. Is een dergelijke situatie ook denkbaar in Amsterdam?

“Veiligheid is voor ons erg belangrijk, maar we hebben onze vrijheid ook erg lief. We hebben de komende tijd een aantal gigantische evenementen. De start van de Giro, Sail en Koninginnedag. We zullen het zo moeten organiseren dat je het karakter van Amsterdam blijft behouden, maar dat je het wel veilig doet."

"Zo hebben we bijvoorbeeld het oud en nieuwfeest verplaatst van de Dam naar het Museumplein omdat je er daar beter voor kan zorgen dat het veilig is. Maar we zullen dergelijke feesten niet gaan verbieden."

Hoe ziet u de toekomst?

"Wat ik heel erg mooi zou vinden als we het chagrijn een beetje achter ons hebben gelaten, ook het cynisme dat nu soms heerst. Ik hoop dat de financiële sector een herstart kan maken. Werkloosheid moet weer van het niveau van voor de crisis en het liefst nog lager."

"Ik zou graag het beste onderwijs van Nederland willen en ik denk dat het nog kan ook, al wordt dat verschrikkelijk hard werken. Ik zou het heel belangrijk vinden dat veel meer mensen de Nederlandse taal spreken en dat ook kunnen leren aan hun kinderen."