Amsterdamse PvdA hekelt 'ernstige beschuldiging'

AMSTERDAM – Lodewijk Asscher is kritisch op de uitspraak van de partij Red Amsterdam dat Amsterdammers verkeerd worden voorgelicht over hoeveel het zou kosten om te stoppen met de Noord-Zuidlijn. “Het is een hele ernstige beschuldiging.”

Dit zegt de PvdA-lijsttrekker in een interview met NU.nl.

“Het kost twee miljard euro als we nu zouden stoppen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Dat heb ik niet zelf zitten berekenen, dat hebben anderen gedaan. Die berekeningen staan wat mij betreft open voor iedereen om te controleren.”

In de grond

Volgens Asscher kan er niet zomaar worden gestopt met de aanleg van de metrolijn omdat 'er al heel veel geld in de grond zit'.  "Bovendien zijn er allerlei contracten met aannemers die de lijn bouwen, waarvan je niet kunt zeggen: we sturen jullie weer naar huis zonder te betalen.”

“Ook heb je geld nodig om op een goede manier iets te doen met de bouwpunten in de stad. Je kunt niet zeggen: we lopen er voortaan omheen. En als laatste hebben we van het Rijk een subsidie gekregen die bedoeld is om een metro aan te leggen. Als wij dat niet doen, dan willen zij dat geld terug.”

Zure appel

De PvdA’er, die er niet goed voor staat in de aanloop naar de verkiezingen, ziet de Noord-Zuidlijn dan ook ‘als een hele grote zure appel voor de stad Amsterdam, waar wij nu de last van hebben’. “Maar in de toekomst hebben we dan wel de metro.”

De huidige wethouder van Financiën kondigt dan ook aan "de komende jaren maar eens niet geld te steken in stenen en grote projecten, maar in de mensen en het onderwijs.”

Lees het volledige interview met Lodewijk Asscher.

NUwerk

Tip de redactie