D66 wil Amsterdams bestuur zonder PvdA

AMSTERDAM - D66 pleit in Amsterdam voor een andere bestuurscultuur, omdat er nu te weinig zelfkritiek heerst. “Dat wijten wij aan het feit dat de PvdA al zo lang aan de macht is", aldus Ageeth Telleman, lijsttrekker van de partij in de stad tegenover NU.nl.

“We moet veel transparanter en eerlijker omgaan met kritische onderzoeken en rapporten”, aldus Telleman.

“Je ziet dat de macht van de PvdA te vanzelfsprekend is geworden. Ik herinner nog maar even aan een uitspraak van Ahmed Marcouch, die ooit zei dat er maar één partij is die deze stad kan besturen: de PvdA.”

Machtsvraag

“Dit leidt er ook toe dat andere partijen niet kritisch zijn. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de VVD, die afgelopen jaren net als D66 oppositie heeft gevoerd."

"Zij zeggen nu: we hebben weinig accentverschillen met dit college. Dat komt natuurlijk omdat de verkiezingen eraan komen en de machtsvraag gaat spelen.”

De partij, die in de peilingen de PvdA qua grootte op de hielen zit, geeft er dan ook de voorkeur aan om een volgend college te vormen zonder de PvdA. Toch sluit Telleman de partij niet uit.

GroenLinks

“Het is niet alleen aan ons. Het wordt een beetje lastig als GroenLinks bij voorbaat al zegt dat het door wil met de PvdA. We vinden dat andere partijen ook het lef moeten hebben om een andere coalitie te voeren.”

Telleman geeft aan dat de Noord-Zuidlijn een voorbeeld is waarbij de gemeenteraad onvoldoende inzicht kreeg in kritische rapporten. “Het huidige college heeft kansen gemist om het vertrouwen van Amsterdammers in de lijn terug te winnen. Dat moet echt beter.”

“We vinden dat de compensatie naar mensen die last hebben van de lijn ruimhartiger moet zijn. De regelingen voor compensatie zijn op dit moment al bijgesteld, maar dat had eerder duidelijk moeten zijn voor de bewoners en ondernemers rondom de bouwwerkzaamheden.”

Lees het volledige interview

NUwerk

Tip de redactie