SP krijgt SP Skarsterlân niet van stembiljet

DEN HAAG - De landelijke SP krijgt de SP in Skarsterlân niet van de stembiljetten af. Het partijbureau stapte daarvoor naar de Raad van State, maar die oordeelde dat het beroep te laat binnenkwam.

Het beroep is daarom niet-ontvankelijk verklaard.

De lokale afdeling van de SP in de Friese gemeente kwam in opspraak toen bleek dat de handtekening van partijvoorzitter Jan Marijnissen onder de kandidatenlijst was vervalst.

De fraude kwam te laat aan het licht om de stembiljetten aan te passen. De termijn daarvoor was namelijk verstreken.

Beroep

Volgens een woordvoerster van de Raad van State kon de SP niet goed aangeven waarom zo lang is gewacht met het beroep.

''In de Kieswet staat expliciet dat de kieslijsten op 22 januari moeten zijn vastgesteld. Vervolgens zijn er vier dagen om protest aan te tekenen. Ze wisten op 29 januari dat er iets mis was met de handtekening. Vervolgens hebben ze bijna twee weken gewacht met het instellen van beroep.''

Fraude

Algemeen secretaris Hans van Heijningen van het SP-partijbureau liet in een reactie weten dat de partij zelf op de fraude is gestuit en daarop direct naar de gemeente en de Kiesraad is gestapt.

''Die hebben ons niet gewezen op de mogelijkheid van een gang naar de Raad van State. Dit is een unieke zaak in de geschiedenis. We hebben juridisch advies gevraagd aan onze advocaten, maar die hadden het antwoord ook niet meteen paraat.''

NUwerk

Tip de redactie