DEN HAAG - Met nog twee dagen te gaan voor de verkiezingen lopen de PvdA en het CDA ietsje in op koploper VVD, die stabiel blijft op 36 zetels. Zowel de sociaaldemocraten als de christendemocraten krijgen er één zetel bij en komen respectievelijk uit op 30 en 25 zetels.

Dat blijkt uit de peiling van maandag van Maurice de Hond, waarin verder weinig verandert in vergelijking met vrijdag.

De zetel die het CDA krijgt, komt van de ChristenUnie, die daardoor zakt naar zes (evenveel als nu in de Kamer). De PvdA wint een zetel ten koste van D66, die teruggaat naar tien (nu drie).

PVV blijft op 18 (nu 9), SP op 12 (nu 25), GroenLinks op 10 (nu 7), SGP blijft gelijk op 2, PvdD op 1 (nu 2) en Rita Verdonk op nul (nu 1).

Voorsprong

Als het gaat om de keuze voor een nieuwe premier heeft PvdA-leider Job Cohen afgelopen weekend iets gewonnen op VVD-leider Mark Rutte. De liberaal was de afgelopen weken populairder dan Cohen. Vrijdag stonden ze gelijk en nu komt Cohen weer iets op voorsprong (47 tegen 45 procent). Volgens De Hond zien vooral mensen die op CDA en ChristenUnie gaan stemmen liever Cohen als premier.

Volgens de opiniepeiler denkt een op de vijf kiezers 'strategisch' te zullen stemmen: op de PvdA om een linkse winnaar en op de VVD om een rechtse winnaar te krijgen.

Aan het onderzoek van De Hond doen ruim vierduizend mensen via internet mee. Zij maken deel uit van een groep van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll