ROTTERDAM - Nederland komt aan de ''rand van de afgrond'' te staan als de PvdA de ogen blijft sluiten voor Marokkanen die mensen terroriseren en de stad uitjagen.

Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandag in het lijsttrekkersdebat in het tv-programma EénVandaag tegen PvdA-leider Job Cohen.

''Een burgemeester die kiest voor de daders is een gevaar voor de rechtsstaat'', zei Wilders, in een verwijzing naar Cohens tijd als burgemeester in Amsterdam.

Gewelddadige godsdienst

Cohen verweet Wilders dat hij doet alsof de islam een verwerpelijke en gewelddadige godsdienst is en daarmee negeert dat de islam behalve radicale elementen ook heel veel moslims kent die gewoon willen leven met een baan en een gelukkig huwelijk.

''Daar gaat het om. U maakt daarop een ernstige inbreuk door te doen alsof de islam een verwerpelijke godsdienst is.''

Publiek optreden

Wilders antwoordde met een verwijzing naar zijn persoonlijke situatie. ''Hoe kan het dan dat ik nu al bijna zes jaar lang bij ieder publiek optreden, ook nu tegenover u, het debat moet voeren met een kogelvrijvest aan en u niet? Weet u waarom, meneer Cohen? Omdat mensen die kritiek durven te hebben op de islam, die worden of vermoord of krijgen honderden doodsbedreigingen per jaar. Mensen die dat niet doen, die knuffelen, die kunnen van hun vrijheid genieten. Ik gun u dat. Maar de islam is geen vredelievende religie. Het is een totalitaire, gewelddadige en intolerante religie.''

Cohen antwoordde door het een schande te noemen dat Wilders bewaakt moet worden. ''Iedereen die u wenst aan te vallen op grond van uw opvattingen, daar ben ik een groot tegenstander van. Maar het gaat mij veel te ver om alle moslims over één kam te scheren.''