AMSTERDAM - CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende heeft donderdag uitgehaald naar waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam die volgens hem het kraken in Amsterdam moet aanpakken nu de Eerste Kamer het kraakverbod heeft aangenomen.

En Cohen, voorganger van Asscher in Amsterdam en nu lijsttrekker voor de PvdA, moet zich eens helder uitlaten over wat hij vindt van het kraakverbod, aldus Balkenende.

Op een CDA-bijeenkomst in Amsterdam zei Balkenende dat het kraakverbod (een initiatiefwet van de VVD en de ChristenUnie) mede en vooral tot stand is gekomen door de opstelling van het CDA. Krakers doen het volgens de premier niet meer vanuit idealen, maar kraken gaat tegenwoordig vaak gepaard met criminaliteit.

Uitvoeren

Asscher moet nu ''boter bij de vis'' leveren, en het kraakverbod gaan uitvoeren, vindt Balkenende. ''Maar wat lees ik: Asscher voorziet hoge kosten en bureaucratie en vindt het een hele forse opgave. Als we op deze manier doorgaan, dan gebeurt er helemaal niets, en dat gaan we dus niet doen'', aldus Balkenende.

En Cohen moet zich als PvdA-lijsttrekker ook ''heel helder'' uitlaten over het kraakverbod. ''Dat is leiderschap, vrienden'', zei Balkenende tegen zijn partijgenoten in Amsterdam.

Reactie

De woordvoerder van Asscher zei in een reactie dat Balkenende de plank volledig misslaat. ''De bezwaren die Amsterdam tegen de kraakwet heeft, is dat het een enorm beslag legt op de schaarse politiecapaciteit en het meer ambtenaren kost en extra bureaucratie met zich meebrengt. Desondanks voeren wij de wet gewoon uit. Daar kan geen misverstand over bestaan'', aldus de woordvoerder.

Balkenende zei verder dat Nederland op een driesprong staat. De ene weg is die van de VVD: ''Kil saneren waardoor ouderen en gezinnen keihard geraakt worden.'' De tweede weg is volgens Balkenende een van vooruitschuiven van moeilijke maatregelen die genomen moeten worden. ''Dan leg je de rekening bij de jonge generaties'', aldus Balkenende over de PvdA-keuzes.

De derde weg op de driesprong is die van het CDA, betoogde Balkenende: ''Verantwoord hervormen, zaken niet op zijn beloop laten, maar wel sociaal en rechtvaardig.''

Hij zei ook niet te begrijpen waarom de VVD zo aanschurkt tegen de PVV, die van het niet veranderen van de AOW een breekpunt heeft gemaakt.