UTRECHT - PvdA-leider Job Cohen heeft dinsdag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Utrecht hard uitgehaald naar VVD-leider Mark Rutte.

Beweringen van Rutte over de gevolgen van het PvdA-programma voor de middeninkomens en over de veiligheid in Amsterdam kloppen volgens Cohen van geen kant.

De PvdA-lijsttrekker sprak dinsdagavond op een campagnebijeenkomst in Utrecht. Cohen staat in de peilingen negen zetels achter op Rutte.

Cohen noemde tien punten waaruit volgens hem blijkt dat de middeninkomens er bij de VVD fors op achteruitgaan. VVD-leider Mark Rutte had juist maandag gesteld dat de middeninkomens bij de PvdA slecht af zijn.

Banen verloren

De koopkracht van de middeninkomens verbetert volgens Cohen bij de PvdA iets, terwijl die groepen er bij de VVD en het CDA honderden euro's op achteruitgaan.

Volgens Cohen gaan er bij de VVD 100.000 banen verloren, komen er dure aanvullende ziektekostenverzekeringen, een eigen risico bij de huisarts, gaan de huren 60 procent omhoog, worden de salarissen van agenten, leraren en verpleegkundigen bevroren, wordt de WW verkort, de gratis schoolboeken afgeschaft en gaat de zorgtoeslag omlaag.

''En Mark Rutte maar zeggen dat de middeninkomens er bij de VVD op vooruitgaan. Deze tien punten laten zien dat het niet zo is.''

Bijstand

Cohen bekritiseerde CDA en VVD ook omdat zij korten op de bijstand. ''Op zo'n manier dat een bijstandsmoeder het risico loopt onder de armoedegrens te komen. Dat kunnen wij in ons nog altijd enorm rijke land nooit accepteren.''

Cohen sloeg vervolgens terug in de richting van Rutte die had beweerd dat Amsterdam onder het bewind van Cohen als burgemeester onveiliger was geworden.

Feller en harder

''Mark Rutte heeft geen idee waar hij het over heeft.'' Volgens Cohen is zowel in de harde cijfers als in het gevoel bij de burgers te zien dat Amsterdam veiliger is geworden. ''Hij is wel eens met een politieman meegelopen, maar ik heb de politie daar aangestuurd en dít is het resultaat'', aldus Cohen.

Hij weersprak dat hij feller en harder is geworden in de loop van de campagne, maar toonde zich wel strijdlustig. ''Ik ga knokken tot 9 juni.''

Cohen zei blij te zijn met de opmerkingen van CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende die eerder dinsdag zei dat de kans op een coalitie van het CDA met de PVV van Geert Wilders buitengewoon klein, en nauwelijks denkbaar is.