DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen erkent dat zijn partij de mist is ingegaan met de doorrekening van het verkiezingsprogram door het Centraal Planbureau (CPB).

De PvdA wil de AOW-leeftijd vanaf 2020 verhogen. Voor het uitrekenen van de gevolgen heeft de partij tegen het CPB het jaartal 2015 gezegd, omdat het anders de maatregel niet meetelt. Andere partijen hekelden het rekenwerk en stelden dat er nu een gat tot wel 1 miljard euro in de PvdA-plannen zit.

Cohen zegt de volle verantwoordelijkheid te nemen voor de gang van zaken. ''Dat hadden we zo niet moeten doen. Nu gaat het debat over de doorrekening en niet over de inhoud.''

Bij de PvdA wijzen ze erop dat het laatste kabinet met CDA en ChristenUnie ook uitging van 4 miljard euro aan besparingen als vanaf 2020 de AOW-leeftijd omhoog ging.

Wat Cohen betreft gaat het debat nu over de keuze van het CDA om al vanaf 2015 de pensioenleeftijd te verhogen. Dat is volgens hem ''verkeerd voor mensen die zich nauwelijks kunnen voorbereiden en voor al die mensen in zware beroepen.''

Chic

D66 en GroenLinks noemden de spijtbetuiging van Cohen ''chic''. ''Maar het ontslaat hem niet van de plicht te komen met een nieuw, eerlijk financieel plan, zodat we weten waar we aan toe zijn met de PvdA'', aldus Pechtold.

Halsema vroeg CDA-leider Jan Peter Balkenende hetzelfde wegens ''misleiding'' rond de koopkracht.

Volgens Balkenende blijkt uit CPB-cijfers dat bij CDA gemiddeld de koopkracht op peil blijft, maar niet voor iedereen. Zo zei hij dat mensen gestimuleerd worden om te gaan werken en dat iemand met een uitkering erop achteruit kan gaan.