AMSTERDAM - PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen Mohammed Mohandis heeft een cartoon over hem van de website van de Jonge Socialisten Amsterdam laten verwijderen.

De cartoon, een parodie op de Mohammed-cartoon van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, werd door de jongerenafdeling van de PvdA geplaatst in het kader van de 'Everybody Draw Mohammed Day!' op Facebook.

Dit is een actie waarmee steun wordt betuigd aan cartoonisten die om hun spotprenten van de islamitische profeet worden bedreigd.

Op de cartoon draagt Mohandis een tulband, net als de profeet in de bekende cartoon. In plaats van een lont zat een PvdA-roosje in de bom, boven de afbeelding stond de tekst ‘op 9 juni kunt u op onze profeet Mohammed stemmen’.

Vrijheid van meningsuiting

De Jonge Socialisten in Amsterdam plaatsten de cartoon omdat 'krenken bij de vrijheid van meningsuiting hoort en dat is een groot goed', zo meldt De Pers.

Maar de cartoon ging Mohandis te ver. "Ik ben vóór vrijheid van meningsuiting, maar ik word persoonlijk afgebeeld. Dat had ik van tevoren niet gezien en ik vind dat dat aan mij had moeten worden voorgelegd", zo zegt hij in een reactie aan de krant.

Mohandis is nu nog voorzitter van de Jonge Socialisten, een functie die hij begin juni naast zich neerlegt. Op de kandidatenlijst van de PvdA staat hij op de 35e plek.

Teleurgesteld

Initiatiefnemer van de Jonge Socialisten, Arne Mosselman reageert tegenover De Pers teleurgesteld op de reactie van Mohandis. Hij geeft zelfs aan te overwegen door deze affaire op de GroenLinks te gaan stemmen. 'Die partij heeft tenminste principes'.