De voorlopige opkomst bij de waterschapsverkiezingen is een stuk hoger dan die bij de waterschapsverkiezingen van vier jaar geleden. Dit keer was de opkomst 50,5 procent. In 2015 was de opkomst nog 43,5 procent.

Dat blijkt een dag na de verkiezingen uit de gegevens van 20 van de 21 waterschappen. De waterschapsverkiezingen werden woensdag tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen gehouden.

Het was de tweede keer dat deze verkiezingen samenvielen. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.

Uit de tellingen blijkt dat Water Natuurlijk als landelijke waterspecifieke partij opnieuw de grootste is geworden: in negen waterschappen is Water Natuurlijk de grootste partij. De Algemene Waterschapspartij (AWP), de andere landelijke waterspecifieke partij, lijkt ook te zijn gegroeid ten opzichte van 2015.

Lokale partijen scoren beter

Lokale partijen doen het beter dan bij de vorige verkiezingen: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste.

Wat betreft de landelijke politieke partijen lijken de VVD en de PvdA goed te scoren ten opzichte van 2015. Het CDA lijkt iets achter te blijven, met enkele uitzonderingen. De partij 50PLUS zet de opmars van de vorige keer door.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lag woensdag overigens ook aanzienlijk hoger dan bij de vorige provinciale verkiezingen van vier jaar geleden. Ongeveer 56 procent van alle kiezers is voor de Provinciale Staten gaan stemmen. In 2015 was de opkomst 47,6 procent.