De opkomst van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen lag om 17.45 uur op 33 procent, meldt NOS op basis van onderzoeksbureau Ipsos. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen, vier jaar geleden, lag de opkomst op hetzelfde tijdstip 2 procent lager.

Vier jaar geleden was de totale opkomst 47,5 procent voor de Provinciale Statenverkiezingen en voor de waterschapsverkiezingen 44 procent.

De meeste stembureaus zijn vanaf 7.30 uur woensdagochtend open en sluiten om 21.00 uur. Er zijn ook stembureaus met andere openingstijden. Zo konden kiezers in Castricum hun stem om middernacht al uitbrengen.

Op de stations van Breda en Nijmegen kon vanaf 5.15 uur gestemd worden en in Meppel en Zwijndrecht kon dat vanaf 5.30 uur.

In Zeeland stembiljetten van Zuid-Holland gevonden

In het Zeeuwse Oost-Souburg werden stembiljetten gevonden van de provincie Zuid-Holland tussen een voorraad biljetten, meldt de gemeente Vlissingen woensdag.

De gemeente heeft direct alle stembureaus in Vlissingen op de hoogte gesteld en aan de voorzitters van de stembureaus gevraagd om extra alert te zijn.

Daarna zijn er geen stembiljetten van de provincie Zuid-Holland meer aangetroffen. Het is nog niet bekend of er ook daadwerkelijk met verkeerde stembiljetten is gestemd. Daar doet de Kiesraad onderzoek naar.