De politieke partijen zullen dinsdag de campagne op de laatste dag voor de Provinciale Statenverkiezingenverkiezingen hervatten, maar doen dat wel op een ingetogen wijze. Maandag was besloten niet de straat op te gaan vanwege de dodelijke aanslag in Utrecht.

De campagneleiders hebben dinsdag met elkaar besloten weer verder te gaan met campagne voeren.

"De verkiezingen morgen gaan door en daarom hervatten we vandaag op gepaste toon de campagne", laat SP-leider Lilian Marijnissen via Twitter weten.

PvdA'er Lodewijk Asscher roept op tot verbinden. "Morgen gaat het niet alleen meer over hoe we de economische groei verdelen. Het gaat ook over hoe we het land bij elkaar houden", schrijft hij op Facebook.

Ook Rob Jetten, fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor D66, hoopt op meer verbroedering. "Juist nu moeten we met zijn allen pal gaan staan voor de waarden die ons land hebben gemaakt: vrijheid tolerantie en respect voor elkaar."

Partijen vonden het niet gepast om te flyeren

Partijleiders en fractievoorzitters vonden het maandag niet gepast om te flyeren of op een andere manier met de verkiezingen bezig te zijn, terwijl in Utrecht drie doden en vijf zwaargewonden vielen door een schietpartij in een tram.

Normaliter zijn politieke partijen op de laatste dag van de campagne nog volop zichtbaar op straat.

Voor dinsdagavond staat het NOS-slotdebat gepland in het Gelderse provinciehuis in Arnhem met de partijleiders en lijsttrekkers van de Tweede Kamerfracties. Het is nog niet zeker of dat doorgaat.

Onbegrip over campagne FvD

Overigens hielden niet alle partijen zich maandag aan een campagnestop. Forum voor Democratie liet een geplande bijeenkomst in het Haagse Kurhaus doorgaan. Hij legde een verband tussen het immigratiebeleid van de afgelopen jaren en hield de VVD en het CDA daar indirect verantwoordelijk voor.

Theo Hiddema sprak op de bijeenkomst de vrees uit dat zijn partij de groei in de peilingen niet zou kunnen verzilveren vanwege de aanslag. De gebeurtenis zou volgens Hiddema FvD worden "aangewreven".

Daarnaast twitterde PVV-leider Geert Wilders kritisch over de Turkse afkomst van Gökmen T., de hoofdverdachte van de aanslag. Wilders koppelde de afkomst van de verdachte aan de multiculturele samenleving.

Dinsdag namen onder andere Asscher, Jetten en Jesse Klaver afstand van de uitspraken. "Smerige politiek", noemde Klaver het optreden van Baudet.

Asscher: "Ons antwoord moet gebaseerd zijn op onze waarden: hou elkaar vast. Niet verdelen maar verbinden. Sta zij aan zij tegen haat en geweld. Laat zien dat we ons niet uit elkaar laten spelen."

Jetten: "Sommige politici kozen ervoor om meteen zware woorden te gebruiken. Woorden van angst, woorden van haat, woorden die de verdeeldheid in Nederland alleen maar vergroten." Hij zei dat de daden van individuen niet geplakt mogen worden op groepen.