Kamerleden vinden kabinetsplannen te mager en komen met eigen wensenlijstjes
"Bescheiden", zegt Jan Paternotte (D66) over de kabinetsplannen. "Een beetje mager", is het oordeel van Chris Stoffer (SGP). Ze zijn niet de enige Tweede Kamerleden die op meer hadden gehoopt. Vrijwel alle Kamerleden vinden dat de plannen tekortschieten.
Het demissionaire kabinet trekt 2 miljard euro uit om mensen met lage inkomens en gezinnen met kinderen te helpen. Met de extra miljarden worden bijvoorbeeld het kindgebonden budget en de huurtoeslag verhoogd. Het kabinet hoopt hiermee te voorkomen dat er mensen in de armoede belanden.
Vanwege de demissionaire status blijft het daar vooralsnog bij. Het aantal mensen dat in armoede leeft, zal ook niet afnemen. Dat is precies het pijnpunt voor partijen als DENK en de SP. Lilian Marijnissen noemt het "een grof schandaal".
Op het wensenlijstje van de partijen staat een verhoging van het minimumloon. Ook GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie pleiten hiervoor. Andere partijen, zoals de VVD en de PVV, vinden juist dat het kabinet te weinig oog heeft voor de middeninkomens.
Partijen willen voorkomen dat we meer gaan betalen aan de pomp
Om deze groep tegemoet te komen, willen onder anderen Sophie Hermans (VVD) en Geert Wilders (PVV) de geplande verhoging van de accijns op benzine en diesel schrappen.
Afgelopen juli stegen de brandstofprijzen al flink, doordat de korting - die was ingesteld vanwege de oorlog in Oekraïne - werd afgebouwd. Op 1 januari vervalt de rest van de korting én komt er een inflatiecorrectie bij. Daardoor wordt 1 liter benzine zo'n 21 cent duurder en 1 liter diesel 13 cent duurder.
Mirjam Bikkers (ChristenUnie) pleit samen met GL-PvdA juist voor betaalbaar openbaar vervoer. Vorige maand werd duidelijk dat het demissionaire kabinet de NS toestemming geeft om de prijzen volgend jaar en in 2026 met 3,5 procent te verhogen. Daar komt de gebruikelijke inflatiecorrectie nog bovenop.
Het CDA wil liever de energierekening verlagen. De nieuwe fractievoorzitter Henri Bontenbal wil met een voorstel komen, maar benadrukt dat hij ook openstaat voor plannen van andere partijen.
Kamer moet ook op zoek naar geld voor de rekening
Zo heeft elke partij een eigen speerpunt. Woensdag en donderdag gaat de Kamer in debat over de miljoenennota. Ze zullen meerderheden moeten vinden voor hun plannen, maar ook dan zijn ze er nog niet. De plannen moeten ook nog betaald worden. In de Kamer noemen ze dat "de dekking" regelen.
Sommige partijen hebben daar een uitgesproken standpunt over. Zo wil Esther Ouwehand (PvdD) dat "de grote vervuilers" meer belasting gaan betalen. Wilders ziet het liefst minder miljarden naar het klimaatbeleid, de stikstofaanpak en asiel gaan.
Woensdag zal moeten blijken of de Kamerleden inmiddels op één lijn zitten. Normaal gesproken is het vaak de oppositie tegen de coalitie, maar dat is deze keer een ander verhaal. "Er bestaat geen coalitie. Er zijn geen coalitiepartijen", zei Bontenbal dinsdag al. Hij hoopt dat het lukt om samen tot "een totaalpakket" te komen.
