Het is de derde dinsdag van september en dat betekent dat het weer Prinsjesdag is. In dit liveblog houd ik, Robbert van der Linde, je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

dinsdag 21 september om 15:10
En de uitgaven voor het komende jaar.
dinsdag 21 september om 15:09
De inkomsten van Nederland volgens de miljoenennota die vandaag is gepresenteerd.
dinsdag 21 september om 15:09
Miljarden meer naar de zorg door corona en vergrijzing
Het demissionaire kabinet trekt komend jaar miljarden meer uit voor de zorg. Ongeveer een derde daarvan heeft te maken met coronabestrijding. Verder lopen de zorgkosten vooral op door de vergrijzing.

In de begroting is 93 miljard euro opgenomen voor de zorg, zo blijkt uit de miljoenennota. De zorguitgaven zijn daarmee goed voor meer dan een kwart van de totale overheidsuitgaven. 
Lees hier meer.
dinsdag 21 september om 14:57
Kosten voor koningshuis stijgen, inkomen koning boven miljoen
De geraamde uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2022 van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro, staat in de begroting van het koninklijk huis. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan de bijna 8,9 miljoen euro die ervoor was gereserveerd in 2021.

Koning Willem-Alexander ontvangt in totaal ruim 6,1 miljoen euro. Voor het eerst komt zijn inkomen iets boven de 1 miljoen euro uit. De andere 5,1 miljoen euro is bedoeld om zijn personeel te betalen en voor materiële uitgaven. Koningin Máxima ontvangt 400.000 euro als inkomen en 667.000 euro voor personele en materiële kosten.

Voor prinses Amalia is 1,65 miljoen euro gereserveerd, waarvan 299.000 euro als inkomen. De beoogde troonopvolgster wordt in december achttien jaar. Ze meldde eerder dit jaar dat ze haar inkomen tot aan het eind van haar studie gaat terugstorten.

Prinses Beatrix ontvangt als afgetreden vorstin net iets meer dan haar oudste kleinkind: bijna 1,7 miljoen euro, waarvan 560.000 euro aan inkomen en 1,1 miljoen euro aan uitgaven voor personeel en materiële zaken.
dinsdag 21 september om 14:39
Zo reageren Kamerleden op de troonrede
73
Zo reageren Kamerleden op de troonrede
dinsdag 21 september om 14:22
Autoriteit Persoonsgegevens ontevreden met budget
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is ontevreden met het budget van 25 miljoen euro dat het demissionaire kabinet aan de toezichthouder wil toekennen. Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei in mei dat een oordeel over de verhoging aan het volgende, nog niet gevormde, kabinet is.

"Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging wordt ons budget bevroren", aldus voorzitter Aleid Wolfsen, die stelt dat de AP minstens 100 miljoen euro nodig heeft.

De AP smeekt al jaren om meer geld. De privacywaakhond zegt dat hij meer personeel nodig heeft. De toezichthouder besteedt het geld aan onder meer handhaving en voorlichting.
dinsdag 21 september om 14:17
Rust keert terug bij Tweede Kamergebouw, één aanhouding verricht
Het is weer rustig bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag, waar de politie eerder vandaag moest ingrijpen om demonstranten weg te houden. Rond 15.30 uur waren de meeste betogers weer vertrokken. Er is zeker één aanhouding verricht.

De actievoerders, die voornamelijk demonstreerden tegen het coronabeleid, werden eerder door de politie opgeroepen om van het Plein naar het Malieveld te gaan. De politie te paard moest voorkomen dat er mensen naar het onderkomen van de Tweede Kamer liepen en versperde de weg.

De demonstranten werden teruggedrongen en verderop ingesloten in een speciaal ingericht vak. Daar mochten ze actievoeren. Het ging om tientallen mensen, die naar de politie leuzen riepen als "machtsmisbruik" en "kapjes af". Ook waren er demonstranten elders in de buurt.

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet eerder op dinsdag weten dat de menigte naar het Malieveld was verwezen omdat daar meer ruimte is. Ook was de demonstratie niet aangemeld en is er sprake van "een slecht aanspreekbare organisatie", legde de zegsman uit.
dinsdag 21 september om 14:02
Hoekstra biedt miljoenennota aan
75
Hoekstra biedt miljoenennota aan
dinsdag 21 september om 13:57
Hoekstra: 'Voorzichtige hoop op brede steun voor de begroting'
Demissionair minister van Financiën en CDA-leider Wopke Hoekstra heeft er ondanks de verstoorde politieke verhoudingen en het ontbreken van een meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer vertrouwen in dat 'zijn' begroting voor volgend jaar brede steun krijgt in het parlement.
Lees hier het Prinsjesdag-interview van NU.nl met Hoekstra.
dinsdag 21 september om 13:53
Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn jacquet inmiddels alweer verruild voor zijn bekende pak. Hij begroet demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën), die zijn nette kleding zoals gebruikelijk aanhield tijdens het aanbieden van de rijksbegroting.
dinsdag 21 september om 13:34
Lonen stijgen, maar het leven wordt ook duurder
De koopkracht stijgt het komende jaar gemiddeld met 0,1 procent, volgens de ramingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat betekent dus dat we met ons inkomen 0,1 procent meer kunnen kopen in de winkel.

Door het sterke economisch herstel gaan onze lonen omhoog. Maar omdat tegelijkertijd ook de prijzen stijgen, blijft de koopkracht onder de streep ongeveer gelijk. Lees hier meer.
dinsdag 21 september om 13:31
De miljoenennota wordt officieel aangeboden aan de Tweede Kamer.
dinsdag 21 september om 13:28
Hoekstra: 'Moeten als de wiedeweerga aan de slag'
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) geeft bij de NOS nog een nadere toelichting op de begroting en reageert op de kritiek. "We geven structureel miljarden extra uit, dat is voor een demissionair kabinet echt ontzettend veel geld. We kunnen niet wachten op de formatie om de problemen aan te pakken."

Hoekstra vindt dat het kabinet ondanks de demissionaire status veel doet, maar erkent dat er nog meer gedaan moet worden als de formatie eindelijk succesvol is afgerond.

"Als je kijkt naar de forse investeringen die we doen, in klimaat, veiligheid, de woningmarkt en het onderwijs, is dat meer dan op de winkel passen. Er liggen echter nog genoeg problemen op tafel. Daar moeten we als de wiedeweerga mee aan de slag."
dinsdag 21 september om 13:08
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) met het welbekende koffertje waar de miljoenennota in zit. Na zijn korte toespraak ging het koffertje open en overhandigde Hoekstra de rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Wil je weten wat er in de miljoenennota staat? Lees het hier.
dinsdag 21 september om 13:05
Hoekstra: "De ontwikkelingen tonen dat onze veiligheid niet zeker is. Een demissionair kabinet stelt zich normaal behoudend op, maar de ontwikkelingen dwingen ons tot investeren in de aanpak van de klimaatcrisis, georganiseerde misdaad en de woningnood. Hoe langer je wacht, hoe groter deze problemen worden. Ik hoop dat we kunnen vasthouden aan wat we hebben laten zien in coronatijd, namelijk een veerkrachtige samenleving. Dan heb ik er vertrouwen in dat we de toekomst samen tegemoet kunnen."
dinsdag 21 september om 13:03
Hoekstra: "De plannen hier in Den Haag hadden meteen invloed op het leven van Nederlanders. Ratio en emotie, beleid en praktijk, waren nog meer verbonden dan anders. Er zijn vele voorbeelden van mensen die elkaar helpen en in lastige omstandigheden er het beste van maken. De nabije economische toekomst ligt er opvallend genoeg goed bij, dankzij ondernemers en de samenleving, dankzij de steunpakketten. De economie groeit en de financiën staan er beter voor dan eerder voorzien. Dat zegt echter niet altijd iets over de individuele levens van mensen. Voor hen is het oude normaal nog niet terug. Dat wij voor welvaart en welzijn van meer afhankelijk zijn dan de economie, heeft de coronacrisis wel aangetoond."
dinsdag 21 september om 12:59
Hoekstra: "Iedereen die ooit economie heeft gevolgd, kent het belang van economische keuzes. Theorie en praktijk kunnen heel verschillend uitpakken. Economie is helaas geen exacte wetenschap. Tijdens de coronacrisis zagen we mensen die beslissingen namen niet uit eigenbelang, maar om er voor elkaar te zijn. Nederlanders steunden elkaar. Dat staat ver af van de calculerende mens, die alleen bezig is met eigenbelang."
dinsdag 21 september om 12:57
De vergadering wordt geopend door Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Wopke Hoekstra zal zo meteen de miljoenennota onthullen en toelichten.
dinsdag 21 september om 12:54
Wopke Hoekstra is aangekomen in het gebouw waar de Tweede Kamer tijdelijk gehuisvest wordt. Hij gaat zo meteen de miljoenennota onthullen.
dinsdag 21 september om 12:35
Politie houdt actievoerders tegen bij Tweede Kamer
De politie heeft meerdere demonstranten tegengehouden die richting het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer in Den Haag trokken. Politie te paard moest voorkomen dat er mensen naar het gebouw liepen en versperde de weg.

Eerder werden de circa 150 demonstranten op het Plein door de politie gesommeerd zich verplaatsen naar het Malieveld. Volgens een politiewoordvoerder was de protestactie op het Plein niet aangemeld. Vrijwel alle actievoerders hadden rond 14.00 uur het Plein verlaten.
dinsdag 21 september om 12:15
Nu de troonrede is geweest, gaat de aandacht uit naar het aanbieden van de miljoenennota, de rijksbegroting voor het komende jaar. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) liep eerder op de dag al rond met het welbekende koffertje, dat hij om 15.00 uur zal openen in de Tweede Kamer. Dan wordt de begroting officieel aangeboden.
dinsdag 21 september om 12:12
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verlaten de Grote Kerk na het uitspreken van de troonrede. Omdat vanwege de coronamaatregelen de meeste ceremoniële evenementen geen doorgang vinden, heeft de koning verder een rustige dag voor de boeg.
dinsdag 21 september om 12:03
Koning in troonrede: 'Meer doen voor rechtsstaat en woningbouw'
54
Koning in troonrede: 'Meer doen voor rechtsstaat en woningbouw'
dinsdag 21 september om 11:59
Het is inmiddels ook een traditie op Prinsjesdag: de hoedenparade van Kamerleden. NU.nl zet hier de opvallendste hoofddeksels op een rij.
dinsdag 21 september om 11:57
Plein in Den Haag afgezet vanwege demonstratie
Het Plein in Den Haag is afgezet vanwege de demonstratie die daar op dit moment plaatsvindt. De circa 150 demonstranten mogen het Plein niet af, bij alle toegangswegen staan agenten. Volgens een politiewoordvoerder is daar in overleg met de gemeente toe besloten omdat de demonstratie, die voornamelijk gericht lijkt te zijn tegen het coronabeleid, niet was aangemeld.

Rond het middaguur probeerden de actievoerders het Plein te verlaten, maar ze werden tegengehouden door de politie. "Ze krijgen op dit moment de mogelijkheid op het Plein te demonstreren en mogen niet gaan lopen", zegt de woordvoerder.

Volgens de zegsman verloopt de demonstratie rustig en zijn er geen aanhoudingen verricht.
dinsdag 21 september om 11:48
Koning Willem-Alexander, geflankeerd door koningin Máxima, tijdens de troonrede.
dinsdag 21 september om 11:46
De troonrede nog eens rustig nalezen? Hier kun je terecht voor de integrale tekst. Wil je liever de beelden erbij? Die kun je hier zien.
dinsdag 21 september om 11:42
Koninklijk paar stapt in limousine naar Grote Kerk voor troonrede
64
Koninklijk paar stapt in limousine naar Grote Kerk voor troonrede
dinsdag 21 september om 11:39
Het "leve de koning, hoera, hoera, hoera" schalt door de zaal, ten teken dat de troonrede is afgelopen. De koning en koningin verlaten de kerk. Nu gaat de blik vooral naar 15.00 uur, wanneer demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) de miljoenennota zal aanbieden.
dinsdag 21 september om 11:38
"Als elke tijd overgangstijd is, is maatschappelijke verandering een constante. Het komt er steeds op aan elke verandering met open vizier tegemoet te treden. Zo bouwen we samen aan een beter land, voor komende generaties. U, leden van de Staten-Generaal, wordt door velen wijsheid toegewenst."
dinsdag 21 september om 11:37
"De afhandeling van de aardbevingen in Groningen is te lang stroperig geweest. In de toeslagenaffaire zijn fouten gemaakt. Daar moet de hand in eigen boezem. De deur van de rechtsstaat staat voor iedereen open."
dinsdag 21 september om 11:36
"De schokkende moord op Peter R. de Vries is een nieuw dieptepunt. Het kabinet stelt daarom meer geld beschikbaar voor onderzoek en bestrijding. We moeten investeren in de aanpak van digitale veiligheid. Tegelijkertijd moeten kwetsbare wijken worden hersteld, jongeren via school en werk toegerust, en mensen beschermd die zich inzetten voor onze veiligheid. Het is een zaak van de lange adem. Daarom komt er per jaar een half miljard euro extra beschikbaar."
dinsdag 21 september om 11:35
"Vandaag realiseren we ons hoe 75 jaar vrede ons land welvaart heeft gebracht. In de wereld waarin we leven hangt alles met elkaar samen. Elke draai aan de kubus werkt door op meer terreinen en niveaus. Nederland blijft daarin een betrouwbare internationale partner. Uit eigenbelang, maar ook voor de rest van de wereld. Onze militairen verdienen respect voor de moeilijke taak die zij hierin hebben. De regering stelt extra geld beschikbaar voor operationaliteit en hulp aan veteranen."

"Lidmaatschap van de EU en de VN zijn de hoekstenen van onze internationale rol. Samenwerking blijft de basis voor het veiligheidsbeleid. In de EU ligt de prioriteit bij coronaherstel, de Green Deal en de EU als waardengemeenschap. In de landen van de EU mag niks een reden zijn voor uitsluiting of discriminatie. De rechtsstaat is het fundament van de vrije samenleving. Die rechtsstaat staat onder druk."
dinsdag 21 september om 11:32
"Er is een belangrijke aanzet gegeven voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. De recente uitspraak in de Urgenda-zaak dwingt tot versnelling. De regering zet in op verduurzaming van de industrie en elektrisch rijden. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent verminderd zijn. Komende jaren zijn extra inspanningen nodig om dat te halen, maar het biedt ook kansen. Kansen op een schoner en veiliger land, maar ook in de export van Nederlandse kennis."
dinsdag 21 september om 11:30
"Voor natuur en biodiversiteit zijn tot 2030 forse bedragen beschikbaar gesteld. Het is nodig dat er een toekomstperspectief blijft voor boeren, die vitaal zijn voor ons land. Tegelijkertijd moeten we perspectief bieden aan infrastructuur. Daaraan blijft de regering werken. Klimaatverandering is zonder twijfel het meest dringende. Deze zomer kwam er een harde en zorgelijke waarschuwing. Klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel gaan harder dan eerder gedacht. In Nederland houdt de bescherming tegen hoogwater de hoogste prioriteit. De overstromingen in Limburg zijn aanleiding om de geplande maatregelen tegen het licht te houden en te kijken waar versnelling nodig is."
dinsdag 21 september om 11:29
"De economie biedt ruimte om verder te bouwen aan het Nederland van morgen. De overspannen woningmarkt is niet binnen bepaalde tijd te herstellen. De uitvoering van het beleid loopt door. Er worden honderdduizenden nieuwe woningen gebouwd en de regering stelt geld beschikbaar om door te bouwen. Dat overstijgt de kabinetsperiode."
dinsdag 21 september om 11:27
"Het Caribische gedeelte van het koninkrijk is hard getroffen, omdat de inkomsten uit toerisme achterbleven. Met hen zijn afspraken gemaakt dat financiële steun leidt tot een economie die weerbaarder en schokbestendig is. Dat maakt ons als koninkrijk sterker."
dinsdag 21 september om 11:27
"Voor de jeugdzorg is 1,3 miljard euro extra beschikbaar om knelpunten op te lossen en structurele verbeteringen te realiseren. Ook voor mensen die zijn getroffen door de toeslagenaffaire is extra geld opgenomen. De Nederlandse economie staat er relatief goed voor. De economie veert het komende jaar op, terwijl de werkloosheid historisch laag blijft."
dinsdag 21 september om 11:25
"Er is gebleken hoe belangrijk regionale, nationale en internationale samenwerking in de zorg kunnen zijn. Dat helpt om paraat te staan bij een volgende pandemie. De regering werkt aan een plan, maar een virus stopt niet bij landsgrenzen. Het belangrijkste is dat overal in de wereld vaccins beschikbaar worden. Daarnaast is de vraag hoe de zorg betaalbaar en van hoge kwaliteit kan blijven. Daarvoor moet de besluitvorming voorbereid worden."

"Kwetsbare groepen werden hard getroffen. Voor hen kwam de kwaliteit van het leven nog meer onder druk te staan. Voor velen dreigt een valse start in onderwijs en werk. De nodige aandacht ging naar eenzaamheid, aanpak van schulden en kansenongelijkheid. Die inzet blijft nodig. De regering stelt tot eind 2023 ruim 8 miljard euro beschikbaar om achterstanden in het onderwijs in te lopen."
dinsdag 21 september om 11:23
"Dank aan de politiemensen en boa's, dank aan de militairen, dank aan iedereen in het onderwijs, vervoer en logistiek. Dank aan allen die een bijdrage leverden. En natuurlijk dank aan iedereen in de zorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd."
dinsdag 21 september om 11:22
"Voor ons ligt een jaar waarin we mogen hopen op een terugkeer naar normale verhoudingen. Voorop staat dat wij Nederlanders in coronatijd opnieuw hebben laten zien er voor elkaar te willen zijn. Velen rouwen om het verlies van een geliefde, anderen worstelen met de gevolgen van corona en weer anderen kregen te maken met eenzaamheid en depressie. Overal in het land ontstonden initiatieven om mensen te helpen. Laten we daar aandacht aan blijven besteden."
dinsdag 21 september om 11:21
"Het is logisch dat mensen zich afvragen wat deze ontwikkelingen betekenen. De onrust en onzekerheid worden gevoed doordat het nationale debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd. Nederland is en blijft een goed land om in te leven. Als we de toekomst samen tegemoet treden, kunnen we heel veel aan. De nota staat in het teken van lopend beleid. De zittende regering moet doen wat nodig is. Sommige onderwerpen zijn zo urgent, dat stilstand ons land op achterstand zou zetten. De regering doet er goed aan een aantal extra stappen te zetten op het gebied van klimaat en woningbouw."