Voor het eerst in jaren zal Frits Wester geen verslag doen van Prinsjesdag. Het besluit volgt nadat de politiek verslaggever vorige week niet helemaal helder voor de camera van RTL Nieuws verscheen.

Een woordvoerder van RTL bevestigt in RTL Boulevard dat er gesprekken zijn geweest tussen Wester en het team van RTL Nieuws. Deze gesprekken zijn de reden voor zijn afwezigheid.

Hierop is besloten dat de 57-jarige Wester dit jaar geen deel uitmaakt van het nieuwsteam dat verslag zal doen van Prinsjesdag. De collega's van Wester zullen hem vervangen.

In de nieuwsuitzending van zondagavond 8 september leek Wester niet helemaal helder en op sociale media ontstond de vraag of hij voorafgaand aan zijn optreden alcohol had gedronken.

Wester: 'Was erg moe'

Wester zegt zelf dat hij "heel erg moe" was tijdens de uitzending. "Het had inderdaad strakker gekund, dat geef ik meteen toe." "Ik maak mij zorgen, want dit was niet goed", reageerde adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder.

De politiek commentator moest na een vlucht met vertraging voor de camera verschijnen om te vertellen over de pleitnota van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Geert Wilders. RTL en Wester gingen vervolgens in gesprek.

Ook in oktober 2018 ontstond ophef over Wester, toen hij een televisieoptreden gaf na het overlijden van Wim Kok. Wester liet toen in een reactie weten dat hij de voorgaande dagen te weinig had geslapen.

Voor velen zijn Prinsjesdag en Wester onlosmakelijk verbonden, omdat de verslaggever sinds 2004 vrijwel jaarlijks het embargo op de miljoenennota weet te omzeilen en de begroting al voor de derde dinsdag in september weet te publiceren. Ook afgelopen vrijdag publiceerde RTL Nieuws het voorwoord van de nota.