Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, spreekt koning Willem-Alexander de troonrede uit en presenteert het kabinet het regeringsbeleid voor het komende jaar.

De eerste Oranjefans waren dinsdagochtend al rond 5.30 uur van de partij om de beste plekken voor de rijtour en de balkonscène te bemachtingen. (Foto ANP)

Ook 's lands meest bekende Oranjefanaat, ondernemer Johan Vlemmix, was nog voor het ochtendgloren aanwezig in Den Haag. (Foto ANP)

Sommige toeschouwers doen volop mee met de hoedjestraditie die bij Prinsjesdag hoort. (Foto ANP)

Een veegmachine veegt het voorplein van Paleis Noordeinde in Den Haag. (Foto ANP) 

Hekken met betonnen versteviging zijn in de binnenstad van Den Haag langs de route van de Glazen Koets geplaatst. (Foto ANP)

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wordt geknipt en gestyled door mbo-leerlingen, die daarmee de waarde van het mbo voor Nederland willen laten zien. (Foto ANP)

Minister-president Mark Rutte wandelt telefonerend over het Buitenhof voorafgaand aan Prinsjesdag. (Foto ANP)

Staphorster schooljeugd in klederdracht langs de route op Prinsjesdag. (Foto ANP)

Staatssecretaris Menno Snel (FInanciën) bereidt zich voor op zijn presentatie van het Belastingplan 2019. (Foto ANP)

Aankomst van Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en haar partner Irene van den Brekel bij de Ridderzaal. (Foto ANP)

VVD-factievoorzitter Klaas Dijkhoff met de hoed van zijn partner. (Foto ANP)

Minister Wopke Hoekstra van Financiën en zijn partner passeren schoolkinderen langs de route die de Glazen Koets straks gaat rijden. (Foto ANP)

Minister Wopke Hoekstra van Financien zet op Prinsjesdag zijn handtekening onder de rijksbegroting en miljoenennota. (Foto: ANP)

GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn partner Jolein arriveren bij de Ridderzaal. (Foto ANP)

50Plus-Kamerleden Henk Krol en Leonie Sazias. (Foto ANP) 

Prinses Beatrix zwaait naar de passerende rijtoer met de Glazen Koets. (Foto ANP)

Koning Willem Alexander en koningin Maxima komen in de Glazen Koets aan op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal. (Foto: ANP)

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. (Foto: ANP)

Minister-president Mark Rutte temidden van de ministers Kajsa Ollongren, Hugo de Jonge Ank Bijleveld en Wopke Hoekstra in de Ridderzaal op Prinsjesdag. (Foto: ANP)

Prins Constantijn en prinses Laurentien verlaten de Ridderzaal na het voorlezen van de troonrede. (Foto: ANP)

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. (Foto: ANP)