In Den Haag heeft koning Willem-Alexander dinsdagmiddag de troonrede uitgesproken. Ook heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. Volg de laatste ontwikkelingen op Prinsjesdag in dit liveblog.

Prinsjesdag 2018: 

  • Koning positief in troonrede
  • Miljoenennota en Rijksbegroting aangeboden aan Tweede Kamer
  • Partijen reageren op plannen kabinet
dinsdag 18 september om 16:57
Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden over de Miljoenennota. "Nederland staat er goed voor en er ligt een dijk van een bodem onder het Rijk".
dinsdag 18 september om 16:51
Koning Willem-Alexander gaat er volgend jaar in inkomen op vooruit. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix verdienen meer, zo blijkt uit de begroting van het Koninklijk Huis.

De grondwettelijke uitkering van de koning, die jaarlijks wordt geïndexeerd en de inkomens van rijksambtenaren volgt, bedraagt in 2019 926.000 euro, 24.000 hoger dan vorig jaar. Máxima krijgt een toelage van 367.000 euro. Dat is 9.000 euro meer dan de 358.000 van dit jaar.

Prinses Beatrix ontvangt in 2019 een uitkering van 523.000 euro. Dit jaar is dat nog 510.000.
dinsdag 18 september om 16:51
dinsdag 18 september om 16:26
Ook de studenten zijn ontevreden over de plannen van de regering. De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden nog verder opgeschroefd, stellen de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in reactie op de troonrede en de Miljoenennota. Toch trekt het kabinet veel geld uit voor onderwijs en onderzoek.
dinsdag 18 september om 16:22
Vanuit verschillende hoeken in de samenleving wordt er ondertussen ook gereageerd op de begroting. Zo zegt de militaire vakbond AFMP teleurgesteld te zijn over de Defensie-begroting. "Als er niet snel flink wordt geïnvesteerd in het defensiepersoneel, hebben we op termijn wel het noodzakelijke materieel, maar geen mensen meer om dat materieel te bedienen", stelt de bond.
dinsdag 18 september om 16:13
Ondertussen is de Raad van State kritisch op de kabinetsplannen over de dividendbelasting. Het orgaan vindt dat het kabinet de plannen beter moet onderbouwen.

"De afschaffing van de dividendbelasting leidt tot een forse derving van inkomsten'', aldus de Raad van State. "Het is daarom belangrijk dat de regering een zo compleet mogelijk beeld schetst van de gemaakte afwegingen. Op die manier kan een meer politiek afgewogen oordeel over de afschaffing van de dividendbelasting worden gegeven."
dinsdag 18 september om 15:44
Premier Rutte stelt dat we gaan merken dat het beter gaat:
Rutte: 'We gaan merken dat het beter gaat in Nederland'
Rutte: 'We gaan merken dat het beter gaat in Nederland'
dinsdag 18 september om 15:33
Kees van der Staaij (SGP): "Het was een verhaal met veel goed nieuws, economisch gunstige ontwikkeling. Het was terecht dat er aandacht was voor eenzaamheid, niet alleen de financiële feiten en cijfers. Het versterken van de krijgsmacht werd genoemd, dat zullen wij met veel plezier steunen", aldus Van der Staaij. 

"Er zijn ook onderwerpen waar we onze vraagtekens bij zetten. Je voelde de reuring in de zaal bij het woord dividendbelasting. Gaat er niet te veel geld naar een klein aantal ondernemingen? Moet er niet meer geld naar het midden- en klein bedrijf? Er waren ook onderwerpen waar we faliekant tegen op zijn. Zoals het wietexperiment, de drugsdeal van het kabinet."

Op de vraag of de hand op de knip gehouden moet worden, reageert Van der Staaij als volgt: "Je moet het dak repareren als de zon schijnt. De zon schijnt nu, maar het repareren van het dak valt tegen. Er is de neiging om toch weer de druk van belasting en premies te laten oplopen. Ik heb in de cijfers gezien dat dat de komende jaar weer het geval is. We gaan het komende jaar weer meer verdienen, maar een groter bedrag moeten we afdragen aan premies en belasting", aldus de SGP-leider.
dinsdag 18 september om 15:29
De reactie van Jesse Klaver in beeld:
Klaver: 'Mooie troonrede, maar geen actie'
Klaver: 'Mooie troonrede, maar geen actie'
dinsdag 18 september om 15:25
Lodewijk Asscher (PvdA) heeft het over mooie woorden van de koning. "Maar het blijven de verkeerde keuzes."

Asscher gaat geen voorwaarden stellen aan steun voor het kabinet. "Maar wij gaan voor een heel ander beleid met andere keuzes. Ik vind dat deze situatie ons verplicht om die kans te grijpen om Nederland echt vooruit te helpen. Dat betekent investeren in onderwijs en zorg en onze veiligheid. Veel meer doen aan kinderen uit armoede halen. Dat zijn kansen die dit kabinet laat liggen."
dinsdag 18 september om 15:18
De minister tijdens het aanbieden van de Miljoenennota.
dinsdag 18 september om 15:13
Ondertussen heeft minister Hoekstra de documenten officieel aangeboden aan de Tweede Kamer. Hoekstra noemde de begroting voor 2019: een begroting die Nederland "sterker, veiliger en welvarender maakt" en die het land "voorbereidt op de toekomst".
dinsdag 18 september om 15:09
Alexander Pechtold (D66) hoorde in de troonrede vooral de thema's 'optimisme' en 'samenwerken' terugkomen. "Ik vond het een optimistisch verhaal. Maar er zijn ook onzekerheden in Europa en de wereld. Er zijn toch genoeg haakjes waardoor mensen het gevoel kunnen krijgen: er wordt echt geïnvesteerd in zorg onderwijs en veiligheid wat we allemaal zo belangrijk vinden."

"We geven meer uit, maar we hebben ook een begrotingsoverschot en we lossen de staatsschuld af. We zitten inmiddels onder de 50 procent van de schuld. Er zijn jaren geweest dat ik dat hier allemaal mocht hopen, maar dat we dat niet konden bereiken."
dinsdag 18 september om 15:04
"Het is me een eer om u de eerste begroting van het nieuwe kabinet aan te bieden", zo begint Hoekstra zijn toespraak voor de Tweede Kamer.
dinsdag 18 september om 15:03
Ondertussen is minister Hoekstra aangekomen in de Tweede Kamer met het koffertje met de Miljoenennota.
dinsdag 18 september om 15:01
Lilian Marijnissen (SP): "Het viel mij op dat de koning een keurig verhaal heeft waarin iedereen erop vooruitgaat, maar dat vorige week bekend werd dat de helft van de mensen in 2017 er niets op vooruitging. De enige zekerheid is dat de boodschappen duurder worden, de energierekening omhooggaat en we langer door moeten werken. Ik vind het misplaatste jubelpolitiek."

Marijnissen is tevens van mening dat de koning in herhaling valt. "Hij zei de lonen gaan stijgen, maar dit is niet gebeurd terwijl hij wel zegt: de dividendbelasting wordt afgeschaft. Het is wel duidelijk waar het kabinet voor kiest. Cadeautjes voor buitenlandse aandeelhouders terwijl werknemers in actie moeten komen voor hun werk", aldus Marijnissen.

Op de vraag of het verstandig is om meer uit te geven zegt ze: "Dit verhaal horen mensen al tien jaar. We moesten de broekriem aanhalen terwijl bedrijven winst maakten. Nu is het tijd dat er geld naar de samenleving gaat. Er is bezuinigd op onze onderwijzers, agenten en zorgmedewerkers. Kom niet met een verhaal, het gaat goed maar we moeten weer bezuinigen."
dinsdag 18 september om 14:51
Sybrand Buma (CDA): "Ik vond het een mooie troonrede van de koning. Mensen moeten het echt gaan merken, zagen we terug in troonrede 2017. Dit jaar is de economie beter dan in het verleden. Voor meer mensen dan ooit betekent dat dat zij daadwerkelijk voelen dat het beter gaat. En dat is natuurlijk voor veel mensen ook tijd."

"Ik kan me goed voorstellen dat mensen argwanend zijn als er vanuit Den Haag een verhaal komt dat het beter gaat, terwijl mensen het niet voelen. Dat is denk ik de grote opdracht. Het gaat daadwerkelijk beter als je cijfers ziet, meer mensen dan ooit gaan het merken."
dinsdag 18 september om 14:46
De balkonscène op Paleis Noordeinde eerder vandaag. (Foto ANP)
dinsdag 18 september om 14:39
PVV-leider Geert Wilders heeft flinke kritiek op de troonrede: "Ieder jaar wordt er beloofd dat het beter gaat, maar dan worden de mensen afgescheept met een eurootje per dag. Je zou nu écht wat moeten doen voor de koopkracht en dat kan ook."
dinsdag 18 september om 14:30
dinsdag 18 september om 14:25
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren reageert op de troonrede: "Het was de niks-voor-elkaar-show, het was weinig verrassend, het afschaffen van de dividendbelasting gaat door, hoewel veel mensen daartegen zijn. Het is een schande dat ze er gewoon mee doorgaan."
dinsdag 18 september om 14:21
Met de balkonscène zit de rol van de koning op deze Prinsjesdag erop. Nu is het wachten op minister van Financiën, Wobke Hoekstra, die rond 15.00 uur het koffertje met de Rijksbegroting 2019 en de Miljoenennota aan zal bieden aan de Tweede Kamer.
dinsdag 18 september om 14:16
"Leve de koning!" en "Oranje boven!", klinkt het.
dinsdag 18 september om 14:15
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien staan op het balkon van Paleis Noordeinde en zwaaien naar de menigte voor het hek van het paleis.
dinsdag 18 september om 14:14
Daar zijn ze!
dinsdag 18 september om 14:10
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn weer terug op Paleis Noordeinde. Daar hebben ze even tijd om zich op te frissen voor de balkonscène.
dinsdag 18 september om 14:06
De mooie woorden uit de troonrede staan in schril contrast met het gebrek aan actie van het kabinet om de crisis in de publieke sector aan te pakken. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt dat in reactie op de troonrede van koning Willem-Alexander.

"De koning bevestigt dat het kabinet de dividendbelasting afschaft en de winstbelasting voor grote bedrijven verlaagt. Dat zijn verkeerde keuzes. Dat geld moet naar het bestrijden van werkdruk in de publieke sector: naar leraren, naar de zorg, naar de politie." Het is volgens Klaver tijd dat het kabinet meer gaat luisteren naar "de mensen in de kantine" en minder naar de "boardrooms".
dinsdag 18 september om 14:05
dinsdag 18 september om 13:59
Koningin Máxima in de Ridderzaal. (Foto ANP)
dinsdag 18 september om 13:56
Koningin Máxima draagt dinsdag op Prinsjesdag een japon van mousseline in verschillende pastelkleuren. Haar hoed is gemaakt van een bijpassende kleur sisal, met bloemen en verendecoratie, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Volgens kenners gaat het om een ontwerp van de Italiaanse Luisa Beccaria.

Koningin Máxima draagt verder het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw. Koning Willem-Alexander draagt een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde.

Prinses Laurentien draagt een deux-pièces, een mouwloze japon gecompleteerd door een lange robe manteau. De stof is geïnspireerd op een traditionele Venetiaanse damast, waar een moderne metaaldraad in verweven is. De japon is afkomstig van het Haagse modehuis Hardies. Laurentien draagt daarbij een bijpassende hoed.
dinsdag 18 september om 13:55
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voordat ze de Ridderzaal betraden. (Foto ANP)
dinsdag 18 september om 13:47
dinsdag 18 september om 13:43
De koning en de koningin gaan terug naar Paleis Noordeinde voor de traditionele balkonscène.
dinsdag 18 september om 13:43
Koning Willem-Alexander tijdens de troonrede in de Ridderzaal. (Foto Hollandse Hoogte)
dinsdag 18 september om 13:41
"Leve de koning! Hoera, hoera, hoera!" De troonrede is ten einde.
dinsdag 18 september om 13:40
Ook stipt de koning de armoedebestrijding en infrastructuur op de Nederlandse Antillen aan. Ook daarvoor is geld opzijgezet.
dinsdag 18 september om 13:38
"Het is in Nederlands belang dat Europa zich sterk blijft maken voor vrije handel. De Nederlandse regering blijft zich met een positieve agenda inzetten voor een sterker EU."
dinsdag 18 september om 13:37
De koning belicht de inzet van Nederlandse militairen in het buitenland, die is van grote waarde voor de internationale wereldorde.
dinsdag 18 september om 13:34
"Schonere energiebronnen moeten voor iedereen haalbaar en betaalbaar worden."
dinsdag 18 september om 13:33
"Een groot probleem is de oververhitte woningmarkt... De regering slaat de handen ineen om een inhaalslag te maken in de bouw van woningen. De ambitie is om per jaar 75.000 extra huizen te bouwen."
dinsdag 18 september om 13:32
"De bestrijding van groeiende criminaliteit vraagt om meer aandacht, er komen ruim elfhonderd agenten bij." Koning Willem-Alexander refereert hiermee onder meer aan de groeiende drugscriminaliteit in het zuiden van het land.
dinsdag 18 september om 13:30
Nieuwe akkoorden met de verschillende betrokken partijen in de zorg zijn volgens de koning gesloten om de veranderingen in de zorg door te voeren.
dinsdag 18 september om 13:29
"Het extra bedrag voor de ouderenzorg loopt op tot 3 miljard in de komende jaren."
dinsdag 18 september om 13:29
De koning gaat uitgebreid in op de verschillende financiële veranderingen die er voor zzp'ers, maar ook voor bedrijven aankomen.
dinsdag 18 september om 13:26
"Voor de kracht van de samenleving is het positief dat mensen meer te besteden krijgen. De lonen stijgen, mensen krijgen weer een baan en door de modernisering van het belastingstelsel gaat werken weer lonen. Per saldo houden huishoudens de komende jaren meer over."
dinsdag 18 september om 13:24
"We mogen niet accepteren dat mensen met problematische schulden en een groeiend aantal zwerfjongeren aan de rand van de samenleving komt te staan."
dinsdag 18 september om 13:23
Koning Willem-Alexander belicht de vragen die er zijn onder de bevolking. "Bouwen aan een hechte samenleving gaat iedereen in ons land aan."