De Glazen Koets is dinsdagmiddag om 13.15 uur aangekomen op het Binnenhof. Het rijtuig vertrok een kwartier eerder vanaf Paleis Noordeinde. In de Ridderzaal gaat de koning de troonrede voorlezen.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De koninklijke stoet bestaat verder uit leden van de hofhouding en daarbij politie te paard, een muziekkorps en verschillende afdelingen van het leger. In de Ridderzaal leest de koning de troonrede voor. Dit jaar doet hij dat voor de zesde keer. Daarmee opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer.

De route die de Glazen Koets rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof. Vanaf het vertrek van de stoet tot de aankomst bij de Ridderzaal wordt er elke minuut een saluutschot afgevuurd op het Malieveld.

Sinds 2016 wordt de Glazen Koets gebruikt

De Glazen Koets wordt sinds 2016 gebruikt op Prinsjesdag. De Gouden Koets, die sinds 1903 werd ingezet op Prinsjesdag, wordt gerestaureerd. De Glazen Koets, het oudste rijtuig uit de collectie van de Koninklijke Stallen, werd in 1826 gemaakt voor koning Willem I.

De moeder van koningin Maxima, Maria del Carmen Cerruti, en haar broer Juan Zorreguieta Lopez zijn dit jaar in Den Haag aanwezig om Prinsjesdag bij te wonen.

Recordaantal bezoekers in Haagse binnenstad dit jaar

Prinsjesdag trekt dit jaar meer mensen naar de Haagse binnenstad dan vorig jaar. Rond 12.00 uur waren stonden er al rond de 90.000 mensen te wachten op de koning en de Glazen Koets. De sfeer is vooral gezellig, aldus de politie.

De gemeente Den Haag vermoedt dat het animo groter is door het mooie weer. Op het Binnenhof zijn alle genodigden aangekomen. De rode loper ligt al uit voor het koninklijk paar. 

De weersomstandigheden zijn perfect voor een zonovergoten Prinsjesdag. Wel is er een stevige bries opgestoken.

Een paar demonstranten vragen aandacht voor het klimaat

De NOS meldt dat zich op het Plein, net buiten het Binnenhof, een paar demonstranten hebben verzameld. Zij vinden dat het kabinet zich te weinig inzet voor een groen en duurzamer Nederland. 

Rond de parlementsgebouwen zijn verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen. Straten zijn afgesloten met een soort metalen sluisdeuren en betonblokken.

Eerste fans stonden al om 5.30 uur te wachten

De eerste fanatieke Oranjefans staan dinsdagochtend al voor Paleis Noordeinde in Den Haag. Rond 5.30 uur verzamelde een handjevol belangstellenden zich om de beste plekken te bemachtigen om de rijtour en de balkonscène te zien.

De eerste Oranjefan was traditiegetrouw Oscar Meijer (56) uit Amersfoort. Al meer dan 35 jaar meldt hij zich elke derde dinsdag van september in de Hofstad om het koninklijk paar toe te juichen.

Ook ondernemer en Oranjefanaat Johan Vlemmix is van de partij. Hij kondigde aan guldens met zijn portret uit te delen aan het publiek. Vorig jaar deelde hij vredesvlaggen uit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!