Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn gearriveerd in de Ridderzaal op het Binnenhof, na een korte rijtoer door het centrum van Den Haag

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog

Daar leest Willem-Alexander de troonrede voor. Dit jaar doet hij dat voor de vijfde keer. Duizenden mensen hebben inmiddels een plek gevonden langs de route die de Glazen Koets rijdt.

Er is veel politie op de been, volgens burgemeester Pauline Krikke is het de zwaarst beveiligde Prinsjesdag ooit. Op strategische plaatsen zijn stevige hekken neergezet als extra bescherming en het publiek heeft het verzoek gekregen geen grote tassen of rugzakken mee te nemen.

De gemeente Den Haag vraagt iedereen om met het openbaar vervoer naar de stad te komen. Veel straten zijn afgesloten vanwege festiviteiten rond Prinsjesdag.

Voor Paleis Noordeinde, waar de koninklijke stoet om 13.00 uur vertrekt, staan een paar honderd mensen. Ook op de tribunes op het Lange Voorhout en het Plein en achter de dranghekken langs de route hebben veel mensen al een plek gevonden. 

De gemeente Den Haag trof dinsdagochtend vroeg de laatste voorbereidingen. Zo zijn er matten neergelegd en is zand gestrooid op de route om te voorkomen dat de paarden uitglijden.

Glazen Koets

Het is de tweede keer op Prinsjesdag dat de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof rijdt, waar koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede voorleest. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.

Meestal staan al vroeg fanatieke Oranjeliefhebbers langs de route om niets te missen van de stoet. Daarin loopt ook een aantal muziekkorpsen mee. Na terugkomst van het Binnenhof zwaait het koningspaar vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar het publiek. 

Het publiek heeft waarschijnlijk geluk met het weer. De dag is mistig begonnen, maar volgens Weerplaza trekt de mist in de loop van de ochtend weg. In de loop van de dag breekt de zon door, al kan er wel af en toe een bui vallen.

Eerste Oranjefans bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag
60
Eerste Oranjefans bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag

In beeld: Prinsjesdag 2017

Het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. © ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën presenteert het koffertje. © ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is samen met samen met mini-minister van Financiën Haci Nuh op weg naar de Tweede Kamer. © ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Laurentien en prins Constantijn zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde. © ANP
Het koningspaar in de Glazen Koets. © ANP
Prinses Beatrix kijkt naar de passerende rijtoer. © ANP
Prinses Laurentien zwaait vanuit de Gala-glasberline, een van de rijtuigen van het Nederlandse Koninklijk staldepartement, onderweg van de Ridderzaal.
Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. © ANP
Koning Willem-Alexander leest, met naast zich koningin Maxima, de troonrede voor. © ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lopen de Ridderzaal binnen onder begeleiding van Khadija Arib. © ANP
Lodewijk Asscher en Mark Rutte maken een selfie in de Ridderzaal voorafgaand aan de troonrede. © ANP
Minister Jet Bussemaker in de Ridderzaal. © ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima komen aan bij de Ridderzaal. © ANP
Geert Wilders en partner komen aan op het Binnenhof. © ANP
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. © ANP
Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. © ANP
Edith Schippers, minister van Volksgezondheid. © ANP
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. © ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver met zijn vrouw Jolein. © ANP
Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib arriveert op het Binnenhof voor de komst van het koningspaar in de Glazen Koets op Prinsjesdag. © ANP
De rode loper wordt gezogen voor de komst van het koninklijk paar. © ANP
Een groot deel van het centrum van Den Haag is dinsdag afgesloten. © ANP
De eerste schoolkinderen staan klaar langs de route van de Glazen Koets. © ANP

Demissionair

Prinsjesdag is er dit jaar niet eentje als alle andere. Omdat er nog altijd geen nieuwe regering is, was het aan het 'oude' kabinet om de begroting voor 2018 op te stellen. Maar omdat de zittende regering demissionair is, wordt er vooral 'op de winkel gepast' en nauwelijks nieuw beleid gemaakt.

Voor de oppositie zullen er dan ook weinig inhoudelijke verrassingen zijn om op prijs te schieten.

De redenering is als volgt: het waarschijnlijk nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een mandaat van de kiezer, hoe smal ook. Het is dan ook aan deze vier partijen - als ze eruit komen - om het beleid voor de komende tijd uit te stippelen. Zij kunnen de 'beleidsarme' begroting die nu is opgesteld aanpassen zodra ze zijn aangetreden.

De Algemene Beschouwingen, het grote debat over het kabinetsbeleid dat normaal meteen na Prinsjesdag plaatsvindt, zijn dan ook uitgesteld. De Kamer wacht liever op de plannen van het nieuwe kabinet.