'Economisch herstel blijft onzeker door Brexit en lage rentes'

De economie herstelt, maar het herstel blijft onzeker door een Brits vertrek uit de economie, de lage rentes en het ruime monetaire beleid van centrale banken in Europa en de Verenigde Staten.

Dit schrijft het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in de Macro Economische Verkenningen.  

Het CPB gaat uit van een economische groei van 1,7 procent in 2016 en 2017. Voor de periode 2018-2021 voorstelt het CPB een gemiddelde economische groei van 1,7 procent.  

Het overheidstekort daalt naar 1,1 procent van het bbp in 2016 en 0,7 procent in 2017. De afname is vooral te danken aan stijgende belastinginkomsten. Het tekort verbetert verder naar een overschot van 0,9 procent in 2021. Het CPB noemt de begroting houdbaar op de lange termijn.

De inflatie in Nederland zal op de middellange termijn met gemiddeld 1,2 procent laag blijven, verwacht het CPB. Dat is vergelijkbaar met de inflatie in de rest van de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent.

Lees meer over:

Troonrede

Troonrede
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag het parlementaire jaar geopend met het uitspreken van de troonrede.

Portemonnee

Portemonnee
Overzicht: Dit effect heeft Prinsjesdag 2017 op je portemonnee

Interview met Dijsselbloem

Interview met Dijsselbloem
Voor de laatste keer deze Prinsjesdag zijn de ogen gericht op Jeroen Dijsselbloem als minister van Financiën. Het went, maar dit keer is hij ook melancholisch.
Tip de redactie