
Oppositie ontevreden over 'goednieuwsshow' kabinet
Volg hier ons liveblog (gesloten)
Dat blijkt uit de eerste reacties van de oppositiepartijen op de dinsdag gepresenteerde plannen voor 2017.
"De troonrede had te veel de toon van tevreden terugkijken", aldus D66-leider Alexander Pechtold tegenover de NOS. "En er is sprake van tegenstellingen in de samenleving, zonder dat dit wordt omgezet in beleid. En er zijn nog te veel werklozen. Twee keer zoveel als vóór de crisis."
Ook baalt hij van een bezuiniging op onderwijs en een half miljard op werkenden die er volgens hem aan zit te komen. "D66 doet een keer niet mee en er wordt direct 200 miljoen bezuinigd op onderwijs."
Hij vindt dan ook dat het kabinet mensen op het verkeerde been heeft gezet. "Vertel mensen gewoon waar ze aan toe zijn. Waarom eerst een goed-nieuwsshow opvoeren, terwijl nu blijkt dat die duur betaald wordt? Dit is slecht voor het vertrouwen van mensen."
CDA
Sybrand Buma (CDA) is dat met hem eens: "De boodschap van dit kabinet, 'het land staat er beter voor', staat in schril contrast met wat de mensen in Nederland dagelijks ervaren. Iedereen ziet hoe groot de onzekerheid is over de toekomst van Nederland en de polarisatie in de samenleving. Het kabinet stelt daar bitter weinig tegenover."
Volgens Buma is er sprake van problemen op de arbeidsmarkt, met de pensioenen en de manier waarop we met elkaar omgaan in Nederland.
"Dit kun je als kabinet niet afkopen met een paar koopkrachtcadeautjes. Dat lost de problemen die er zijn in Nederland niet op", stelt hij.
Roemer
Vanuit links perspectief is ook de SP zwaar ontevreden. "De groeiende inkomensongelijkheid is opnieuw een feit", vindt SP-leider Emile Roemer. "De zorg blijft voor veel mensen onbetaalbaar. Het eigen risico is een ramp voor heel veel mensen. Er is een beetje economische groei, maar die komt vooral bij de hoge inkomens en de multinationals terecht. Dat is bijna te gênant voor woorden."
Video: Jesse Klaver: 'Ongelijkheid in Nederland neemt toe'
Ook Jesse Klaver (GroenLinks) is niet tevreden. "Het kabinet klopt zich op de borst, maar er zijn zorgen over hoe het land ervoor staat. De overheidsfinanciën zijn goed, maar de samenleving is verdeeld. De ongelijkheid neemt toe. Er zijn ongelijke kansen in het onderwijs en ik hoor niets over klimaatverbetering. Het broeit in de samenleving."
Efteling
PVV-leider Geert Wilders zegt in een eerste reactie dat hij dacht in de Efteling te zitten toen hij de troonrede aanhoorde.
"De troonrede is net een sprookje. Het zou goed gaan met Nederland, maar de werkelijkheid is totaal anders. Mensen zien dat het land wordt afgebroken. Kijk naar de zorg, de belastingverhoging, de asielopvang, de onrust in Zaandam. We raken ons land kwijt."
Gert Jan Segers (ChristenUnie): "Het gaat goed met de economie, maar mensen willen meer: saamhorigheid, zorg dragen voor elkaar. Dat wordt ook geconstateerd in de Troonrede, maar over hoe we daar aan gaan werken hoor ik vrij weinig. Het begint bij het gezin."
Video: Geert Wilders: 'Het was alsof ik in de Efteling zat'
Herstel
PvdA-leider Diederik Samsom is als lid van de coalitie optimistischer, maar erkent dat het werk nog niet klaar is. "Ik ben pas echt tevreden als iedereen het herstel voelt", stelt hij.
"Mensen zonder baan hebben er niets aan als de werkloosheid daalt en als de hoogte van het eigen risico een probleem is, dan kijken wij daar bij de volgende verkiezingen naar."
Samsom zegt met verbazing te hebben gekeken naar een plan van SP en GroenLinks om geld weg te halen bij de hoge inkomens ten faveure van de lage inkomens.
Volgens de PvdA-leider wordt er al 500 miljoen overgeheveld van de hoge naar de lage inkomens.
Zijlstra
Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra erkent dat er stevig is hervormd en dat veel mensen het herstel van de economie nog moeten voelen.
"Als je huis onder water staat, heb je nog steeds een probleem. Heb je je baan verloren, heb je niet het gevoel dat de economie is aangetrokken. Nu is het zaak voor de komende jaren dat mensen de economische groei wel gaan voelen. Nu moeten we de vruchten gaan plukken", stelt hij.
Volgens hem was het ingrijpen noodzakelijk. "Er is bezuinigd om mensen de komende jaren weer wat te kunnen geven. Dat deed pijn, maar een volgend kabinet kan mensen de groei weer laten voelen."