Voor het einde van dit jaar, komt het kabinet met plannen om een uitgebreid investeringsplan op te zetten om de economie verder aan te jagen.

Dat laat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een gesprek met NU.nl weten. 

Hoe zo'n programma er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. De bewindsman noemt het investeringsvehikel van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, als voorbeeld.

Met behulp van overheidsinjecties moeten private investeringen worden aangejaagd. "Andere landen hebben een nationale investeringsbank, wij hebben die niet. Het moeten goede, vaak private projecten zijn. Die help je met de financiering door goedkopere leningen te geven waarvoor de overheid garant staat", aldus Dijsselbloem.

Omvang

De omvang is nog niet bekend, maar er moet eerder gedacht worden aan miljarden dan aan miljoenen. "De precieze vorm zijn we nog aan het uitdokteren, maar we zijn er van overtuigd dat Nederland extra investeringen nodig heeft."

De overheid heeft al een aantal investeringsprogramma's lopen om ondernemers gemakkelijker en goedkoper aan leningen te helpen, maar die regelingen zijn nu te versnipperd.

"We gaan kijken of we al die participaties en leningen bij elkaar kunnen brengen in een instelling die met veel meer kracht kan helpen bij het helpen van investeringen", aldus Dijsselbloem.

Lees hier het hele interview