Ondanks de aantrekkende economie en het gezonder maken van de overheidsfinanciën, kan het kabinet nog niet trots zijn op hoe het land er na vier jaar regeren voorstaat.

Volg hier ons liveblog (gesloten)

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een vraaggesprek met NU.nl.

"Trots is niet het goede woord. Zolang er 550.000 mensen werkloos zijn en pensioenen door de lage rente onder druk staan, ben ik niet tevreden." 

Volgens hem is Nederland dan ook nog niet klaar om een eventuele nieuwe crisis zoals die uit 2008 aan te kunnen.

"Het is niet terecht als wij als kabinet het beeld hebben gecreëerd dat we trots zijn op onszelf. We staan er nog steeds niet goed genoeg voor. Dat klinkt misschien somber, maar als er een crisis komt, zijn we daar niet klaar voor."

Zowel de overheid als de huishoudens hebben volgens Dijsselbloem onvoldoende buffers om financiële klappen op te vangen.

Nederland moet met duurzame economische groei uit de crisis komen. Daar horen geen makkelijke oplossingen bij, aldus de bewindsman. 

Miljoenennota

Dijsselbloem presenteerde dinsdag de Miljoenennota in de Tweede Kamer. In een toelichting zei hij dat er weer een basis is waarop Nederland verder kan bouwen, al is die basis nog wel op een drassige ondergrond.

"De financiële crisis heeft de verborgen zwakke plekken genadeloos blootgelegd. Er is met veel belastinggeld veel schade voorkomen", zegt de bewindsman. 

"We komen van ver en de begroting is geleidelijk weer op orde. Maar wat misschien wel belangrijker is: de overheidsfinanciën zijn op de lange termijn weer houdbaar. We kunnen de zorg weer betalen en de AOW blijft welvaartsvast."

De oppositiepartijen moeten niets hebben van de "goednieuwsshow" van het kabinet.

Kritiek

Achteraf en tijdens de crisis kreeg Nederland kritiek op de manier hoe de regering de financiële problemen te lijf ging. Er werd te veel bezuinigd waardoor de economische groei nu achterblijft en de werkloosheid onnodig hoog is. Maar Dijsselbloem wuift die argumenten weg.

"Nederland stond er fundamenteel slecht voor. De opgepompte bankensector was in elkaar gezakt, net zoals de woningmarkt. De pensioenfondsen stonden er slecht voor."

De kredietwaardigheid kwam onder druk te staan waardoor de rentelasten opliepen, Nederland raakte zijn triple A-status kwijt, somt Dijsselbloem verder op. Hij had met de kennis van nu dan ook niet anders willen handelen als minister van Financiën.

"Van mij komt geen 'sorry'. Dat meen ik serieus. Ik ben niet geïnteresseerd in snelle oplossingen en kunstmatig de economie aanjagen. We moeten duurzaam economisch herstel krijgen. Het gaat langzaam, dat frustreert me wel", aldus Dijsselbloem.

Lees hier het hele interview