Premier Mark Rutte peinst er niet over om de Prinsjesdagstukken eerder openbaar te maken om het jaarlijkse lekcircus tegen te gaan.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Aanstaande dinsdag op Prinsjesdag worden de begrotingsstukken openbaar gemaakt. Net als alle eerdere jaren lekte echter vrijwel alle positieve berichten al uit.

Rutte zei zich hier ongelofelijk aan te ergeren, maar ziet geen mogelijkheden om het anders te doen.

"Het hoort blijkbaar bij de traditie van Prinsjesdag", aldus de premier. "We hebben alle varianten geprobeerd, maar er is blijkbaar geen goeie."

Ter beoordeling

De suggestie om de stukken gewoon eerder openbaar te maken wees hij af. "Eigenlijk zijn de begrotingen nog niet af. Ze liggen tot een week voor Prinsjesdag nog ter beoordeling bij de Raad van State. Bovendien kunnen er nog kruisverbanden ontstaan tussen de verschillende begrotingen."

Wel zei hij dat het lekken dit jaar "wel heel heftig" is. Hij zei geen enkele aanleiding te hebben dat de lekken uit zijn eigen ministersploeg komen.

Volgens Rutte gaan de stukken nu eenmaal door vele handen en is de controle op de stukken dus ingewikkeld.

Video: Reactie Rutte

Reactie Rutte
Reactie Rutte

Kwaad

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakte zich deze week, net als bij eerdere jaren, weer enorm kwaad over het lekken. Volgens hem vormt deze praktijk een bedreiging voor de parlementaire democratie, zo zei hij tegen NU.nl.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg suggereerde vorig jaar dat de stukken best eerder openbaar kunnen worden gemaakt, maar de premier voelt hier dus niets voor. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer liet eerder deze week weten "ontstemd" te zijn over het lekken.

Video: Prinsjesdag uitgelegd in één minuut

Animatie door in60seconds