Het kabinet zal tijdens Prinsjesdag benadrukken dat we nuchter moeten blijven, ondanks het feit dat Nederland terug is in de economische kopgroep van Europa. 

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een strategiedocument van het kabinet over hoe de bewindspersonen dinsdag moeten communiceren. 

De ministers bespreken het door communicatiemedewerkers geschreven document vrijdagmiddag tijdens de ministerraad.

Boodschap

Het is de bedoeling dat de ministers dinsdag onder andere de boodschap overbrengen 'dat de betere cijfers pas iets betekenen als alle Nederlanders ervan kunnen profiteren'. Ook moet de ploeg van Rutte herhalen dat Nederland "terug is in de economische kopgroep van Europa", weet RTL.

Ook moeten de Nederlanders zich volgens het document realiseren dat de onrust in het buitenland ook gevolgen heeft voor Nederland en dat we ons nu al moeten voorbereiden op de komst van meer vluchtelingen. 

"Nog steeds geldt dus: koers houden. De stap voor volgend jaar is dat werk, koopkracht en groei meer bij mensen terecht komt", aldus RTL Nieuws op basis van het document.

Overheidsfinanciën

Volgende week dinsdag presenteert het kabinet op Prinsjesdag de begroting voor 2016. RTL Nieuws meldt dat de bewindspersonen dan moeten benadrukken dat het kabinet de afgelopen jaren de "noodzakelijke maatregelen [heeft] genomen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de economie te versterken".

Ook wordt benadrukt dat de werkloosheid is gedaald naar 6,7 procent, maar dat er nog te veel mensen geen werk hebben. 

PR-reacties

Na afloop van de ministerraad reageerden de bewindspersonen voorspelbaar op de uitgelekte documenten. Premier Mark Rutte zei er alles aan te doen om te voorkomen dat er gelekt wordt, maar lijkt de hoop te hebben opgegeven: "Ik doe dit nu al vijf jaar, dit hoort er kennelijk bij", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Op vragen over de documenten herhaalde minister Blok (Wonen) na afloop van de ministerraad het pr-verhaal. "De kernboodschap van kabinet is dat we veel van Nederland hebben gevraagd de afgelopen jaren. Gelukkig zien we dat het beter gaat. Maar we zijn er nog niet."

Video: Prinsjesdag in 60 seconden