De Tweede Kamer is "ontstemd over het vroegtijdig lekken van de Prinsjesdagstukken".

Het presidium van de Kamer, waarin de grootste partijen vertegenwoordigd zijn, stuurt een brief over "het ongenoegen" over het lekken aan premier Mark Rutte. Het presidium heeft dat woensdag besloten.

Oppositiepartijen klagen al ruim een week over het lekken van nieuws uit de Prinsjesdagstukken. De Kamer krijgt de stukken vrijdagmiddag onder embargo op een beveiligde USB-stick.

Volgende week dinsdag worden ze officieel openbaar als minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de rijksbegroting in de Kamer presenteert.

Geschorst debat

Dinsdagavond moest Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg nog een debat stilleggen en voor twee weken schorsen nadat PvdA-Kamerlid John Kerstens enthousiast had gereageerd op uitgelekt nieuws over 100 miljoen euro extra voor werkplekken voor mensen met een beperking. Van Miltenburg zei toen al "heel ontstemd" te zijn over de ontstane situatie.

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher zei woensdag dat hij de ergernis van de Kamervoorzitter "heel goed" begrijpt. "Het is wel de bedoeling dat de koning z'n verhaal kan vertellen en dat we dan nieuwe dingen horen en dat de begrotingsstukken met Prinsjesdag komen."

Asscher zei niet te weten waar het lekken vandaan komt. "Ik doe er niet aan mee." Ook andere ministers lekken volgens hem niet. "Ik heb mijn collega's hoog zitten. Ze zijn zich zeer bewust van wat de afspraken zijn."

Illusies over een einde aan het traditionele lekken in de weken voor Prinsjesdag maakt Asscher zich evenwel niet. "Helaas zien we dit ieder jaar gebeuren. We kunnen het plechtig tegen elkaar zeggen, maar daar verandert niet zoveel door."