
Effecten crisis duren volgens Dijsselbloem nog jaren
Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) op Prinsjesdag in een gesprek met NU.nl.
"Banken en pensioenen moeten nog aansterken, de overheid heeft een groot tekort", zegt Dijsselbloem.
De bewindsman benadrukt dat hij het niet helemaal kan voorspellen. "Het ligt er ook aan of de wereldhandel mee- of tegenvalt. Schulden wegwerken kost tijd", aldus Dijsselbloem.
Daarbij zijn de groeiramingen onlangs nog naar beneden bijgesteld. "Een half jaar geleden dachten we dat het economisch herstel sterker zou doorzetten. Dat valt nu door de internationale omstandigheden tegen."
Dijsselbloem doelt hier onder andere op de wederzijdse sancties tussen westerse landen en Rusland vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.
Herstel
In de Miljoenennota schrijft Dijsselbloem dat de economie voorzichtig herstelt, maar dat nog niet alle burgers en bedrijven dat volgend jaar al terugzien in hun portemonnee.
Het Centraal Planbureau berekende dat de economie in 2015 met 1,25 procent groeit. De werkloosheid daalt in volgend jaar van 650 duizend naar 605 duizend mensen.
Dijsselbloem: "Ik denk dat we met de werkgelegenheid en werkloosheid terug moeten naar een niveau van voor de crisis. Dan heb je het over een halvering van de huidige werkloosheid. Dat vergt een hogere economische groei dan we nu hebben. Boven de 2 procent hebben we echt nodig om schulden weg te werken en de werkloosheid omlaag te drukken."
Verkiezingen
De begroting voor 2015 is mede tot stand gebracht met de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen helpen de coalitiegenoten VVD en PvdA aan een meerderheid in de Eerste Kamer, waarvoor volgend jaar verkiezingen zijn.
"Ik weet niet hoe de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer er uit komt te zien, maar ik ga er van uit dat daar draagvlak te vinden is voor een aantal maatregelen die Nederland gewoon nodig heeft", zegt Dijsselbloem.
"Het verder verbeteren van de ondersteuning voor werkzoekenden, het opkrikken van het onderwijsniveau, het verder ondersteunen van de export van Nederlandse bedrijven. Dat zijn allemaal beleidsinitiatieven die dit jaar in de plannen staan en waarvan ik er sowieso vanuit ga dat de Eerste Kamer die zal steunen omdat het gewoon verstandige en niet omstreden maatregelen zijn."