
'4,5 miljoen huishoudens leveren volgend jaar in'
Dat meldt RTL Nieuws maandag. De nieuwszender heeft hierover gegevens opgevraagd bij het Centraal Planbureau (CPB).
De overige drie miljoen huishoudens gaan er op vooruit.
1,3 miljoen huishoudens gaan er volgens het CPB meer dan 2 procent op achteruit. Hetzelfde aantal levert meer dan 1 procent in.
Bijna een half miljoen huishoudens gaan er meer dan 2 procent op vooruit. Daarbij kunnen 784.000 huishoudens een plus van minstens 1 procent tegemoet zien.
De zogenoemde puntenwolken brengen nauwkeuriger in kaart wat de lastenverzwaring en bezuinigingen doet met de koopkracht. Het nadeel volgens het CPB is dat er altijd veel aandacht besteed wordt aan de uitschieters.
Koopkracht
Gepensioneerden en alleenverdieners gaan er volgend jaar in koopkracht het meest op achteruit. Zij hebben 1,5 procent minder te besteden, zo blijkt uit de Macro Economsiche Verkenning.
Voor werkenden blijft de koopkracht gelijk, voor uitkeringsgerechtigden daalt deze een half procent. Mensen zonder kinderen zijn beter af dan ouders. Voor de eerste groep blijft de koopkracht gelijk, voor mensen met kinderen daalt de koopkracht met een kwart procent.
Begrotingstekort
Zondag werd bekend dat de koopkracht in 2014 gemiddeld een half procent daalt. Toen wist RTL Nieuws de hand te leggen op de Macro Economische Verkenning (MEV).
Daarin staat ook dat het begrotingstekort met 3,3 procent uitkomt boven de Europese norm van 3 procent en dat de economie met 0,5 procent stijgt. De extra bezuinigingen van zes miljard hebben een negatief effect van een kwart procent op de economie.