DEN HAAG - Nederland staat voor een opgave die om grote veerkracht vraagt, zei koningin Beatrix dinsdag in de troonrede.

Lees hier de volledige tekst van de troonrede
Bekijk lezersfoto's van Prinsjesdag op NUfoto

Het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het instandhouden van de welvaart vraagt ''belangrijke offers van alle Nederlanders'', zei de koningin.

De vorstin verwees naar 200 jaar geleden toen een turbulente periode vooraf ging aan het ontstaan van het koninkrijk. Ook toen was herstel van handel en welvaart van belang en werd volgens haar veerkracht van de samenleving gevraagd. Volgend jaar wordt het 200-jarig bestaan van het koninkrijk gevierd.

Werkloosheid

De aanpak van de huidige economische problemen duldt geen uitstel, zo maakte de koningin duidelijk. De economische crisis is volgens haar dieper en hardnekkiger dan eerder voorzien. Nederland wordt als exportland bijzonder getroffen.

Volgend jaar stijgt de werkloosheid. Ook zullen de groeicijfers lager zijn dan we tot nog toe gewend waren.

Toch is Nederland volgens koningin Beatrix ''in sociaal en economische opzicht een sterk land, gebouwd op een lange traditie van internationaal ondernemerschap, hard werken en solidariteit tussen bevolkingsgroepen en generaties''.

Op beslissende momenten in de geschiedenis heeft Nederland volgens de koningin de veerkracht getoond waar al in 1813 over werd gesproken.

''Generaties voor ons hebben bewezen onder moeilijke omstandigheden in goed overleg verschillen te kunnen overbruggen, ten dienste van een verstandig sociaal economisch beleid. Uit die voorbeelden mogen we vertrouwen putten voor de toekomst.''

Koningin Beatrix leest troonrede voor:

Afghanistan

Voorts sprak de koningin in de troonrede namens de regering respect uit voor de meer dan duizend Nederlandse mannen en vrouwen die zich in Afghanistan en andere landen inzetten voor rechtszekerheid en een menswaardig bestaan. ''Zij verdienen ons diepe respect'', zei Beatrix in de troonrede.

Op het gebied van vrede en veiligheid blijft vereist dat de internationale gemeenschap zich teweer stelt tegen onrecht en onveiligheid, aldus Beatrix. ''De dramatische gebeurtenissen in Syrië onderstrepen dit eens te meer.''

Route

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima kwamen dinsdagmiddag om kwart over 1 in de gouden koets aan op het Binnenhof in Den Haag, waar om 13.15 uur in de Ridderzaal de troonreden werd uitgesproken.

De koets rijdt dit jaar op Prinsjesdag een iets andere route vanwege de verbouwing van het Mauritshuis. In plaats van de traditionele route via de Korte Vijverberg rijdt de koningin nu langer door over de Lange Voorhout en gaat ze via het Plein naar het Binnenhof.

Koningin komt dinsdagmiddag aan bij de Ridderzaal:

Oranjefans

Dinsdagochtend stroomde de Haagse binnenstad langzaam vol met Oranjefans die een glimp willen opvangen van de koninklijke familie.

De eersten stonden al om half zeven langs de weg. De politie verwacht dat er ondanks de slechte weersverwachting zo'n 40.000 bezoekers op het evenement afkomen. Dat is dan evenveel als vorig jaar.

Balkonscène

Na het voorlezen van de troonrede reed Beatrix terug naar paleis Noordeinde, waar aansluitend de traditionele balkonscène plaatsvond. Daarbij waren ook prins Constantijn, zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Het laatste ritueel van Prinsjesdag volgde om 15.00 uur in de Tweede Kamer toen demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) het koffertje met de Miljoenennota aanbood.

Reacties op de troonrede

Alles over Prinsjesdag in ons dossier