AMSTERDAM - Kamerleden van SP en GroenLinks roepen koningin Beatrix op een paneel met een 'foute' illustratie van de zijkant van de Gouden Koets te halen.

Het gaat om het paneel met de naam 'Hulde der Koloniën'. De tekening met halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis roept 'grote weerstand op', schrijven zij vrijdag in een opiniestuk in NRC Next.

De koets maakt volgende week dinsdag in het kader van Prinsjesdag zijn jaarlijkse gang van de Ridderzaal naar het Binnenhofcomplex. Het rijtuig is eind negentiende eeuw gemaakt.

"In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis", schrijven SP-Kamerlid Harry van Bommel en GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

Excuses

De brief is verder ondertekend door voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden Barryl Biekman en voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden Jeffrey M. Pondaag. De ondertekenaars stellen verder dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme en de slavernij en het geweld dat daaruit voortkwam. Ze wijzen erop dat Australië en de Verenigde Staten dit al hebben gedaan.

Dat kan wellicht schadeclaims opleveren, maar zo zou Nederland wel in het reine komen met het verleden. De ondertekenaars hopen dat Beatrix de regering 'een duwtje' in de goede richting wil geven door het paneel te verwijderen en een plaats te geven 'waar het thuishoort: het Rijksmuseum'.