De eerste dag na het overlijden van prins Friso zijn al tienduizenden berichten achtergelaten in verschillende condoleanceregisters op internet.

De meeste steunbetuigingen worden via Koninklijkhuis.nl verstuurd: dinsdagmiddag rond 16 uur stond de teller op circa 20.000 berichten. Op de website is een willekeurige selectie van enkele honderden condoleances terug te lezen.

Ook het register op Condoleance.nl wordt druk bezocht: daar stonden dinsdagmiddag bijna 16.000 berichten op. Directeur Peter van Schaik denkt dat het gros van de steunbetuigers inmiddels al zijn boodschap heeft achtergelaten.

'In het uur van bekendmaking en de eerste uren daarna reageerden zo'n 4000 mensen tegelijkertijd. Inmiddels zijn dat er nog maar zo'n 200 op hetzelfde moment.''

Baarn

Sinds dinsdagmorgen ligt een fysiek condoleanceregister in de hal van het gemeentehuis van Baarn, waar de prins als kind woonde en naar school ging.

Dat is vooralsnog door ,,enkele tientallen mensen'' ondertekend, meldde een woordvoerder van de gemeente. ,,We zien dat er dus behoefte aan is, al is het bestaan van het register nog niet in de lokale kranten gemeld.''

Het boek blijft liggen tot en met de dag voor Friso's uitvaart. Ook tientallen andere gemeenten hebben een condoleanceregister geopend, zoals Capelle aan den IJssel.

Alls over prins Friso in ons dossier