Prins Friso, tweede zoon van koningin Beatrix en wijlen prins Claus, werd op 17 februari 2012 op de laatste dag van zijn wintersportvakantie met zijn gezin in Lech getroffen door een lawine. Sindsdien lag hij in coma. 

Hij is dinsdag teruggekeerd naar Paleis Huis ten Bosch om de zomer bij zijn gezin door te brengen. Zijn gezondheidstoestand in volgens de Rijksvoorlichtingsdienst onveranderd.

17 februari 2012: Prins Friso en jeugdvriend Florian Moosbrugger, beheerder van Gasthof Post waar de Oranjes sinds jaar en dag in Lech verblijven, gaan buiten de piste skiën in de omgeving van Lech. Er geldt waarschuwingsfase 4, het op een na hoogste voor lawinegevaar.

Friso raakt bedolven onder een lawine en kan pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. ''Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar'', meldt het eerste bericht van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, waar hij per helikopter naar toe is gebracht.

18 februari: Koningin Beatrix en prinses Mabel bezoeken Friso dagelijks kort na het middaguur in het ziekenhuis. Mabel komt ’s avonds terug, vergezeld door familieleden en ook eenmaal Florian Moosbrugger. Het Openbaar Ministerie in Feldkirch stelt tegen hem een strafrechtelijk onderzoek in om uit te vinden wie schuld heeft aan het ongeluk.

20 februari: Op de Oostenrijkse televisie verklaart Kristl Moosbrugger, de moeder van Florian, dat de prins en haar zoon dachten dat het veilig was om te skiën. Ook zegt ze dat de koningin Florian heeft getroost en als ''een eigen zoon'' behandelt.

24 februari: Dokter Wolfgang Koller geeft een verklaring over de toestand van Friso. De reanimatie van de prins heeft 50 minuten geduurd. ''Erg lang. Wellicht zelfs te lang'', zegt Koller. ''Het is duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade heeft veroorzaakt in de hersenen. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.''

24 februari: De koninklijke familie vraagt om rust en privacy om het schokkende nieuws te verwerken en aan de nieuwe situatie te wennen.

1 maart: Prins Friso wordt met een ambulancevliegtuig van Innsbruck overgebracht naar het Wellingtonziekenhuis in Londen.

7 maart: Koningin Beatrix hervat haar openbare werkzaamheden.

30 april: Koningin Beatrix zegt het ''jammer en verdrietig'' te vinden dat de familie op Koninginnedag niet compleet is.

8 mei: Prinses Mabel stopt met haar werk als directeur van de internationale denktank The Elders om al haar tijd te kunnen besteden aan Friso en de kinderen. Aartsbisschop Desmond Tutu zegt haar met tegenzin te laten gaan.

7 juli: Prins Willem-Alexander zegt bij de zomerse fotosessie dat de toestand van Friso onveranderd is.

19 oktober: Het Oostenrijkse OM besluit Florian Moosbrugger niet te vervolgen. Friso en Florian zijn gelijkwaardige skiërs en wisten waaraan ze begonnen.

19 november: Er is sprake van ''minimaal bewustzijn'' bij Friso. De prognose blijft onzeker en de artsen zijn zeer bezorgd. Prinses Mabel dankt via Twitter voor alle steun.

12 december: Prinses Mabel is bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs, die eigenlijk door Friso had moeten worden gedaan. Het is haar eerste publieke optreden sinds het ongeluk.

9 juli 2013: Prins Friso heeft het Wellington Ziekenhuis in Londen verlaten en is overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Zijn gezondheidstoestand is onveranderd. Hij is naar Nederland gekomen om de zomer met zijn gezin door te brengen.

12 augustus 2013: Prins Friso overlijdt maandagmorgen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag aan de gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk, aldus de RVD.