'Minimaal bewustzijn' laat patiënt reageren

LEEUWARDEN - 'Minimal consciousness', de gezondheidstoestand van prins Friso, betekent dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. 

Dat zegt neuroloog-intensivist Michaël Kuiper. Maandag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Friso af en toe ''tekenen van zeer gering bewustzijn'' vertoont.

Kuiper: '',Iemand die in een coma belandt, heeft geen dag- en nachtritme en heeft zijn ogen gesloten. Na een tijdje verandert dat in een vegetatieve toestand. Dan heeft iemand wel een ritme, kan hij soms gapen of doet hij bijvoorbeeld zijn ogen open en dicht. Hij reageert echter nog niet op prikkels uit zijn omgeving. Bij 'minimal conciousness', minimaal bewustzijn, gebeurt dat wél af en toe''.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde ook dat Friso's prognose erg onzeker blijft en dat het medisch team nog steeds zeer bezorgd is. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is.

Veranderingen

Na een periode van minimaal bewustzijn treden bij sommige patiënten opnieuw veranderingen op. Zij gaan dan duidelijker reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld via woord en gebaar. Daadwerkelijk uit de coma ontwaken is nóg een flinke stap verder. Kuiper betwijfelt of dat in het geval van prins Friso ooit mogelijk is.

''Tot nu toe werden alleen patiënten wakker uit coma als ze schedel- of hersenletsel hadden opgelopen en dus een lokale beschadiging hadden. Bij prins Friso was er sprake van een hartstilstand, wat een andere beschadiging opleverde. Ik ken geen gevallen van comapatiënten die gereanimeerd moesten worden en uiteindelijk toch weer wakker werden. Maar zeg nooit nooit."

Alles over de toestand van prins Friso

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie