DEN HAAG - Koningin Beatrix blijft langer in Lech in verband met de gezondheidssituatie van prins Friso. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag bekend.

De vorstin is komend weekeinde kort terug in Nederland, maar vertrekt daarna weer naar Oostenrijk. De afspraken van de koningin volgende week vervallen, aldus de RVD.

Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie kinderen blijven ook volgende week in het Oostenrijkse wintersportoord. Dat is geen verlenging, stelt de RVD. De skivakantie van 2 weken was van tevoren al gepland.

Het is onduidelijk hoelang Friso nog in het ziekenhuis van Innsbruck zal verblijven. Zijn toestand is nog altijd onveranderd, liet de RVD donderdag weten. Dat betekent dat de prins nog altijd in levensgevaar is.

Friso raakte vorige week vrijdag levensgevaarlijk gewond toen hij tijdens het skiën werd bedolven onder een lawine.

Den Haag

Beatrix zou maandag in de Kloosterkerk in Den Haag aanwezig zijn bij de 70e herdenking van de slag in de Javazee in 1942. Prins Willem-Alexander komt nu voor haar in de plaats. Hij zal hiervoor kort zijn verblijf in het Oostenrijkse Lech onderbreken.

Op dinsdag zou Beatrix in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig zijn bij een symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de Europese Unie om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zal de vorstin vervangen.

Het aanbieden van de geloofsbrieven door de ambassadeurs van Mozambique en Djibouti dat woensdag zou plaatsvinden, is uitgesteld.

Bezoek

Prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Mabel zijn donderdag aan het begin van de middag bij de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus in Innsbruck geweest om prins Friso te bezoeken.

Voor Laurentien was het de eerste keer dat ze bij haar zwager op ziekenbezoek ging. Constantijn is al een keer eerder geweest.

Na anderhalf uur beëindigden ze hun bezoek. Met gespannen gezichten verlieten ze het ziekenhuis.

Mabel bezocht haar echtgenoot elke middag. De afgelopen 5 dagen kwam koningin Beatrix in de middag met haar mee. Van alle volwassen Oranjes in Lech is nu iedereen in het 120 kilometer verderop liggende Innsbruck geweest.

School

De kinderen van Willem-Alexander en Maxima gaan volgende week nog niet naar school in hun woonplaats Wassenaar. Er wordt aan de leerplichtwet voldaan, aldus de RVD.

Het is niet bekend wanneer prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen naar huis terugkeren.

Lees alles over de situatie van prins Johan Friso

Lees alles hierover via Twitter op NUlive

Bezoek prins Friso