
Waarom zie je vaker de regenboogvlag met een driehoek en nog meer kleuren?
Bijna iedereen kent de 'klassieke' regenboogvlag, die al decennia door de lhbti-beweging wordt gebruikt bij protesten en andere evenementen. Deze vlag, in 1978 ontworpen door de Amerikaanse homorechtenactivist Gilbert Baker, bestond oorspronkelijk uit acht kleuren met elk een symbolische betekenis.
- Roze: seks
- Rood: leven
- Oranje: geneeskracht
- Geel: zonlicht
- Groen: natuur
- Turkoois: magie
- Indigo: sereniteit
- Violet: karakter
Baker, overleden in 2017, koos voor de regenboog omdat die volgens hem iedereen vertegenwoordigt. "Hij laat onze diversiteit aan gender, ras, leeftijd en alle andere manieren waarop we van elkaar verschillen zien", aldus Baker.
De regenboogvlag die de meeste mensen kennen, heeft drie kleuren minder: roze, turkoois en indigo (een soort blauw) zijn weggevallen. Het vlaggenbedrijf dat door Baker was gevraagd om de vlag massaal te produceren, kon de kleur roze namelijk niet mengen. Turkoois en indigo werden later samengevoegd tot blauw, toen bleek dat het midden wegviel achter de vlaggenmast als de vlag verticaal werd opgehangen.

Steeds meer nieuwe varianten
De laatste jaren zijn er steeds vaker nieuwe varianten op de regenboogvlag te zien. Zo werd in 2017 de zogenoemde More Colour, More Pride-vlag geïntroduceerd in de Amerikaanse stad Philadelphia. Een bruine en zwarte baan werden toegevoegd om racisme en discriminatie binnen de lhbti-gemeenschap aan te kaarten.
Een steeds bekendere variant is de Progress-vlag, die voortborduurt op de More Colour, More Pride-vlag. Ook Pride Amsterdam, dat deze week zijn 25-jarig jubileum viert, verving vorig jaar de 'klassieke' regenboogvlag hierdoor.
Ontwerper Daniel Quasar ontwierp de Progress-vlag om een grotere nadruk te leggen op inclusie en vooruitgang. Ook volgens hem moet binnen de lhbti-gemeenschap meer aandacht komen voor gemarginaliseerde en onderdrukte groepen.

Vijf nieuwe kleuren
Quasar voegde daarom vijf nieuwe kleuren toe: drie van de vlag van de transgendergemeenschap en een zwarte en bruine streep om zwarte lhbti's en lhbti's van kleur te vertegenwoordigen. De bruine en zwarte strepen representeren daarnaast mensen die leven met hiv/aids en mensen die eraan overleden zijn. De kleuren vormen samen een pijl, die staat voor de vooruitgang die nog geboekt moet worden.
Binnen de lhbti-gemeenschap bestaat discussie over de veranderende vlaggen. Kan iedereen zich er nog wel in herkennen, nu de vlag minder 'algemeen' is?
Het is in ieder geval zeker dat de ontwikkeling van de vlag niet stilstaat. In juni werd nog een nieuwe versie van de vlag geïntroduceerd, waarop ook intersekse personen (mensen die geboren worden in een lichaam met mannelijke én vrouwelijke eigenschappen) een plekje hebben gekregen.
NUjij: Uitgelichte reacties