Jetten kan voor nu opgelucht ademhalen: Kamer wil door met klimaatbeleid
Zo'n beetje alle fracties zijn van mening dat het klimaatbeleid niet mag stilvallen. De Kamer wil dus verder praten over onder meer kernenergie en de verduurzaming van de industrie.
Dit laatste punt probeerden GroenLinks en PvdA nog wel controversieel te verklaren. De twee partijen hebben grote twijfels over de miljardensubsidies die het kabinet aan grote bedrijven wil geven om ze te helpen verduurzamen.
Op dit moment lopen er gesprekken met verschillende bedrijven. GroenLinks en PvdA vinden dat het demissionaire kabinet geen bindende juridische afspraken meer mag maken. De SP steunde de partijen als enige.
Ook de behandeling van de Energiewet kan doorgaan. Deze wet regelt onder meer dat energiebedrijven met meer dan 200.000 klanten dynamische contracten moeten aanbieden. Bij deze contracten betaal je elke dag een andere prijs voor gas en voor stroom zelfs per uur.
Ook moet het voor netbeheerders mogelijk worden om slimmer gebruik te maken van de ruimte op het volle elektriciteitsnet.
Armoedebestrijding en steun aan Oekraïne gingen al door
Na een kabinetsval is het aan het parlement om te besluiten welke onderwerpen ze nog willen behandelen. Deze week buigen de Tweede Kamerleden zich hier in verschillende commissies over.
Als een meerderheid van de aanwezige commissieleden iets controversieel wil verklaren, wordt er volgende week dinsdag plenair over gestemd. De Kamerleden bogen zich dinsdag ook over de onderwerpen van de commissies Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Buitenlandse Zaken.
Een meerderheid van de Kamer gaf direct na de val van het kabinet al aan dat ze door wilden gaan met de armoedebestrijding en de steun aan Oekraïne. Daar kwamen vandaag ook bijna alle andere onderwerpen bij die op de agenda stonden bij beide commissies.
Controversieel verklaren
Dossiers die politiek gevoelig liggen, kunnen na een kabinetsval controversieel verklaard worden tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer stelt daarvoor een lijst op.
- De Tweede Kamer doet dat deze week in de verschillende commissies. Op 12 september vinden de plenaire stemmingen erover plaats.
- De Eerste Kamer stelt via de fracties een lijst op. De stemmingen vinden daar op 26 september plaats.
Postwet wel in ijskast gezet
Exact de helft van de aanwezige commissieleden SZW, onder meer de fracties van VVD, PVV en CDA, wilde alles rondom de arbeidseisen voor asielzoekers controversieel verklaren. Maar hier was dus net geen meerderheid voor. Het is nog niet duidelijk of hier dinsdag wel of niet plenair over gestemd zal worden.
De Kamer verklaarde de modernisering van de Postwet dinsdag wel controversieel. Dit zal dus op het bordje komen van een nieuw kabinet. In de nieuwe wet moeten maatregelen komen om consumenten te beschermen tegen onredelijk hoge tarieven.
Het wetsvoorstel werd drie jaar geleden al ingediend, maar werd op een aantal punten nog aangescherpt na stevige kritiek van toezichthouder ACM. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) liet onlangs nog weten dat ze dacht daar voor het einde van het jaar mee klaar te zijn.
Volg dit onderwerp
Nieuwe lichting Kamerleden kan andere besluiten nemen
Ondanks dat er dinsdag nog maar weinig onderwerpen controversieel zijn verklaard, kunnen niet meer alle onderwerpen door deze Kamer behandeld worden.
De maand voorafgaand aan de verkiezingen van 22 november gaan de Kamerleden met herfst- en verkiezingsreces. Er is dus nog maar weinig tijd.
Na de verkiezingen kan de nieuwe Kamer opnieuw besluiten om onderwerpen controversieel te verklaren. Dat kan overigens op elk moment. De lijst met controversiële onderwerpen kan ook komende weken dus nog aangepast worden.