Kaag: 'Graaiflatie een frame dat je niet zomaar kunt gebruiken'
"Graaiflatie gaat uit van een frame dat je niet te pas en te onpas kunt gebruiken", zei Kaag donderdag tijdens het debat over de Voorjaarsnota. Ze vindt het gebruik van die term ook niet gepast voor een minister.
"Ik ben geen voorstander van een makkelijke term gebruiken die onrecht doet aan bedrijven die wel de lonen verhogen, of voor mkb'ers die juist niet alles doorrekenen aan de consument." Kaag noemde graaiflatie een containerbegrip dat "geen recht doet aan de echte situatie."
De prijzen zijn het afgelopen anderhalf jaar in recordtempo gestegen. Boodschappen, de energierekening en brandstof zijn flink duurder geworden.
Dat heeft vaak te maken met de stijgende prijzen van grondstoffen. Maar sommige bedrijven voeren prijsstijgingen door zonder dat daar een echte aanleiding voor is, bleek onlangs uit onderzoek van de Rabobank.
Ook zijn er bedrijven die profiteren van de hoge prijzen en miljardenwinsten boeken. Dat zijn vooral multinationals zoals Shell, Ahold en Unilever.
Marijnissen: 'Mensen komen onnodig in de knel'
SP-leider Lilian Marijnissen snapte niet dat Kaag spreekt over een frame. "Mensen komen onnodig in de knel", zei ze.
"Het is ongekend dat grote bedrijven hun winsten verdelen onder aandeelhouders, in plaats van het te verdelen onder de mensen die ervoor hebben gewerkt." Marijnissen wil dat het kabinet ingrijpt, bijvoorbeeld door de winstbelasting te verhogen.
Hoge winsten tijdens hoge inflatie doet bij Kaag "de wenkbrauwen fronsen". Maar ze wilde nog niet zeggen of het kabinet iets gaat doen, en zo ja, wat.
Zo ziet Kaag het risico van "misbruik van marktmacht". Daarover is ze in gesprek met waakhond ACM. Ook blijft de minister wijzen op het belang van stijgende lonen.

Wat is graaiflatie (en doen supermarkten daar echt aan)?
Kabinet kijkt in de zomer naar koopkrachtplaatje
In augustus verschijnen de nieuwste cijfers over de economie. Dan komt het kabinet zoals gebruikelijk bijeen om te kijken wat er kan en moet gebeuren om de koopkracht van huishoudens op peil te houden.
Kaag wilde nog niet vooruitlopen op de maatregelen die het kabinet dan eventueel neemt. "Dat kan in bedrijven zijn, in sectoren of in de vermogensbelasting. Het kan van alles zijn. Het is nu nog puur theoretisch."
Tijdens het debat werd duidelijk dat coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie het nog niet eens zijn op welke manier het kabinet de overheidsfinanciën in orde moet maken.
De VVD geeft de voorkeur aan bezuinigingen in plaats van hogere lasten voor bedrijven. De partij denkt dat het voor volgend jaar om 10 tot 20 miljard euro gaat. D66 ziet meer in het zwaarder belasten van vermogens.
NUjij: Uitgelichte reacties