
Tot diep in de nacht gesprekken over landbouwakkoord, maar nog geen groen licht
Rond 3.30 uur waren alleen nog de drie landbouwpartijen, waaronder LTO Nederland, minister Adema en premier Mark Rutte aan het onderhandelen. De andere partijen waren al vertrokken.
"We hoopten vanavond en vannacht een voorlopig conceptakkoord te hebben dat aan de bestuurlijke achterban zou kunnen worden voorgelegd, maar zover zijn we nog niet", zegt een woordvoerder van het overleg. Volgens hem is er nog geen zicht op een akkoord.
Het landbouwakkoord moet de boerensector perspectief geven. De agrarische sector staat voor een grote uitdaging. De sector moet omschakelen naar verduurzaming.
De stikstofuitstoot moet flink omlaag, de klimaatdoelen moeten worden gehaald en de waterkwaliteit moet omhoog.
De opgaven en doelen voor de boeren zijn dus helder. Maar het is nog onduidelijk hoe de sector die doelen moet halen en hoe de toekomst voor deze groep er precies uitziet.
Akkoord ook belangrijk voor klimaatbeleid
Zo'n omschakeling kost ook geld. Het kabinet wil daarom dat het bedrijfsleven, zoals supermarkten, veevoederbedrijven en banken, een "niet-vrijblijvende bijdrage" gaat leveren. Of dat in de vorm van geld is of op andere manieren gaat, moet ook in het landbouwakkoord komen te staan.
Bovendien wacht het kabinet voor de invulling van sommige klimaatplannen op het landbouwakkoord, liet minister Rob Jetten (Klimaat) onlangs weten. Zonder landbouwakkoord loopt dus een belangrijk onderdeel van het stikstof- en klimaatbeleid vast.
Als de partijen er helemaal niet uitkomen, dan trekt Adema zijn eigen plan. De minister zal de gesprekken dan wel gebruiken voor het uitwerken van de koers.