
Coalitie overstag na kritiek oppositie: toch wel debat over verkiezingsuitslag
Oppositiepartijen reageerden woedend op het besluit van de coalitie om het debatvoorstel van Klaver niet te steunen. De GroenLinks-leider stelde daarna een hoofdelijke stemming voor om zo alsnog een debat over de verkiezingsuitslag af te dwingen. Maar dat bleek niet nodig, omdat de coalitie toch instemt met het debat.
Het is niet gebruikelijk dat de Tweede Kamer debatteert over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Klaver stelde alsnog zo'n debat voor, omdat er vorige week grote verschuivingen in de machtsverhoudingen hebben plaatsgevonden.
De partijen vonden het in eerste instantie nog wat vroeg voor een debat. Het CDA liet eerst weten dat het wilde bijkomen van de "dreun" van het enorme verlies. De coalitiepartijen vonden daarnaast dat een duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuishoort, en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit leidde tot hoongelach vanuit de oppositiebankjes.
Kamerleden van oppositiepartijen reageerden verontwaardigd. "Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat", zei PVV-leider Geert Wilders. Het ziet ernaar uit dat de coalitiepartijen 10 van hun huidige 32 zetels in de Eerste Kamer verliezen. Gezien de "politieke aardverschuiving" vindt ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats. Dinsdagavond ging de coalitie dus toch overstag.
BBB werd in alle provincies de grootste, wat de partij een machtige positie in de Eerste Kamer opleverde. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie leden juist grote verliezen.
NUjij: Uitgelichte reacties