
Kamer is blij met voorgesteld verbod op doxing, maar wil strengere straffen
VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen heeft het kabinet in 2021 verzocht doxing te verbieden. Met uitzondering van Forum voor Democratie schaarde de hele Kamer zich achter dat verzoek. Het parlement debatteert donderdag over een wetsvoorstel van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius waarin dat geregeld wordt. Ook dat kan op een Kamermeerderheid rekenen.
Michon-Derkzen stelde voor het doxingverbod aan te scherpen. Yesilgöz wil dat je maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van 9.000 euro opgelegd kunt krijgen voor strafbare doxing. Maar de VVD vindt twee jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 22.500 euro passend. Volgens de partij is daar een meerderheid voor in de Kamer.
Verder komt er in samenwerking met de internetsector een laagdrempelig meldpunt waar slachtoffers de gewraakte informatie snel kunnen melden. Dat moet medio 2024 operationeel zijn, belooft de minister. Ook kan de illegale informatie volgens haar snel van internet worden gehaald. Daarvoor is een bevel van de officier van justitie nodig, waarna de rechter-commissaris een machtiging afgeeft.
Het Openbaar Ministerie (OM) schat dat er zo'n vijftienhonderd doxing-zaken per jaar zullen zijn. Daarvoor is 5,7 miljoen euro uitgetrokken.
Afschermen van Kadaster-informatie nog onder de loep
SGP'er Kees van der Staaij heeft samen met Anne Kuik van het CDA voorgesteld vast te leggen dat de straf voor doxing hoger uitvalt als gegevens van een aantal specifieke beroepsgroepen verspreid worden. Het gaat om onder anderen burgemeesters, politiemensen, advocaten, politici en journalisten. Of hier voldoende steun voor is, is nog maar de vraag. Minister Yesilgöz vindt dat niet nodig, zeker niet als de maximale straf wordt opgehoogd.
Tijdens het debat vroegen Kamerleden ook wat de minister kan doen om de publicatie van persoonlijke gegevens te voorkomen. D66'er Joost Sneller wil dat bijvoorbeeld Kadaster-informatie makkelijker afgeschermd kan worden. Yesilgöz is daar positief over en zei dat het kabinet binnenkort met een reactie komt.
Het woord 'doxing' is afgeleid van het Engelse woord 'documents'. De term verwijst naar het verspreiden van documenten die nog niet breed toegankelijk waren. Het kabinet zegt dat het probleem vooral tijdens de coronapandemie zichtbaar is geworden. Dat komt doordat onder meer namen en adressen van Tweede Kamerleden en RIVM- en GGD-medewerkers gedeeld zijn.