
Sommige Kamerleden mijden confrontatie in debat uit angst voor bedreiging
De NOS stuurde een vragenlijst over polarisatie en intimidaties naar alle Tweede Kamerleden. De lijst is anoniem ingevuld door 51 van de 150 Kamerleden uit "een breed aantal partijen". Relatief veel ondervraagden zitten in de coalitie. In de verantwoording meldt de NOS dat het geen representatief onderzoek is.
Wel is duidelijk dat dik de helft van de Kamerleden die reageerden, "bedreigd, geïntimideerd op of andere manieren lastiggevallen" is wegens het werk of standpunt als politicus. Tien respondenten zijn wel eens op het thuisadres benaderd. Zeven politici vertellen dat ook hun naasten slachtoffer zijn geworden van intimidatie of bedreiging.
Twaalf Kamerleden die meededen aan het onderzoek, hebben een standpunt wel eens voor zich gehouden "vanwege mogelijke bedreigingen of intimidaties". Iemand vertelt terughoudender te zijn om de confrontatie met Forum voor Democratie aan te gaan. Die partij wordt door de ondervraagde politici gezien als de grootste aanstichter van online bedreigingen.
Dreiging komt van verschillende groepen
De grimmige sfeer raakt de Kamerleden in het privéleven. Zo zegt iemand die in de supermarkt werd geïntimideerd werd, publieke plekken te vermijden. Ook andere politici zijn zich voorzichtiger gaan gedragen buiten de Tweede Kamer.
Er worden een aantal groepen genoemd waar de dreiging vandaan komt: de achterban van Forum voor Democratie, demonstranten tegen coronamaatregelen, extremistische gelovigen, boze boeren en de onderwereld.
Voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer noemt het "afschuwelijk" dat veel Kamerleden te maken hebben met bedreigingen of intimidaties. "Dit mag nooit normaal worden. Volksvertegenwoordigers moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen", zegt Bergkamp.