Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) hervat haar werkzaamheden, bevestigt een woordvoerder van haar partij na berichtgeving van RTL Boulevard. Vorige week maakte ze bekend vanwege een reeks dreigementen een stap terug te doen.

De politica zei voorlopig niet in de media te verschijnen en zegde werkbezoeken af. Die hervat ze nu dus. Maar grotere publieke optredens, bij bijvoorbeeld evenementen waar grote groepen mensen bij aanwezig zijn, laat ze voorlopig aan zich voorbijgaan.

Rond de woning van Van der Plas zijn veiligheidsmaatregelen getroffen, zegt ze tegen RTL Boulevard. Ook zijn er maatregelen genomen rondom haar persoonlijke beveiliging. Ze zegt hier geen uitspraken over te kunnen doen.

Van der Plas ontving meerdere doodsbedreigingen. "Tot nu toe is er één doodsbedreiging zodanig serieus bevonden, dat het OM hiervan mijn aangifte heeft opgenomen en dit verder gaat onderzoeken", zegt ze. "Andere bedreigingen worden verzameld en ook onderzocht en/of afgehandeld."

De BBB-voorvrouw spreekt haar dank uit voor de "honderden steunbetuigingen" die ze heeft gekregen. Verder laat ze weten dat ze zich niet gehinderd voelt om iets te zeggen, maar dat ze wel meer op haar hoede is.

Ze vindt het "niet kunnen" dat ze niet ongehinderd op pad kan gaan. "Het reces wil ik juist graag gebruiken om veel mensen te spreken." Een gepland bezoek aan de Kaasmarkt in Edam zit er bijvoorbeeld niet meer in.

Tijdens de boerenprotesten zijn meer politici bedreigd. Zo werden minister Christianne van der Wal (Stikstof) en Kamerleden Derk Boswijk en Tjeerd de Groot thuis opgezocht. Bij Van der Wal braken boze boeren met geweld door een politieblokkade.