Caroline van der Plas (BBB) doet een stap terug na een reeks bedreigingen. De politicus zal voorlopig niet in de media verschijnen en heeft werkbezoeken afgezegd, bevestigt ze donderdag na berichtgeving door RTL Boulevard.

"Ik voel me niet veilig op dit moment", zegt Van der Plas. Ze laat weten meerdere dreigberichten per week te ontvangen.

"De antiboerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen."

Momenteel wordt onderzocht uit welke hoek de bedreigingen komen, zegt een woordvoerder van BBB tegen RTL Boulevard. Andere medewerkers uit de partij zullen uit voorzorg niet op camera reageren.

Van der Plas zegt in contact te staan met de beveiliging van de Tweede Kamer. "Die zit erbovenop." Politie en justitie doen desgevraagd geen uitspraken over de bedreigingen, omdat ze niet ingaan op individuele gevallen.

Steunbetuigingen van andere Kamerleden

De BBB-leider krijgt via sociale media steunbetuigingen van andere Kamerleden. Geert Wilders noemt het "ellendig nieuws".

Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie veroordeelt de dreigementen. "Stop daarmee en geef de vrije en veilige democratie ruim baan." VVD-Kamerlid Thom van Campen wenst haar sterkte en deelt daarbij meteen een bedreiging die hij zelf via Twitter ontving. "Ik herken het helaas."

Tijdens de boerenprotesten zijn vaker politici bedreigd. Zo werden stikstofminister Christianne van der Wal en Kamerleden Derk Boswijk en Tjeerd de Groot thuis opgezocht. Bij Van der Wal braken boze boeren met geweld door een politieblokkade.